Komiks s rozumem 1: Jak se kreslí komiks?

Komiks s rozumem 1: Jak se kreslí komiks?
Sdílej
 
Ahoj komiksáci! Jmenuji se Petr Kopl a kromě jiného jsem autorem knihy s názvem Komiksový náčrtník - první ryze české učebnice pro tvůrce komiksu. V seriálu návodů Komiks s rozumem si vysvětlíme, jak se kreslí komiks.

 

V tomto seriálu na náčrtník navážeme. V každém díle na protejší straně uvidíte jednu stránku komiksu, na které si vysvětlíme principy sekvenčního umění.

Pomůcky

Co budete potřebovat? To záleží na tom, jakou technikou chcete komiksy tvořit. Můžete kreslit jako většina profíků na tabletu rovnou do počítače nebo na papír pastelkami, fixami, vodovkami, tuší nebo kombinací všeho. Žádné techniky nejsou tabu a všechny mají stejnou hodnotu.

Štěky Broka špindíry •  Petr Kopl

Jazyk komiksu

Stejně jako film nebo knihy i komiks má svůj vlastní jazyk, kterým vyjadřuje myšlenky. Podívejte se na na krátký strip Broka Špindíry nad tímto odstavcem. Tento vtip se při vší dobré vůli nedá převést do jiného média, než je právě komiks. A o tom bude právě tento seriál.

První lekce

Dnes si jen vysvětlíme hlavní pojmy, abyste mohli hned začít. Doufám, že mi svá díla budete posílat. Pokusím se je zanalyzovat a některá i ukázat – buď tady, nebo trřeba na mém youtubovém kanálu.

Video se připravuje ...

Komiks s rozumem a Petrem Koplem • Zdroj: redakce ABC

Proč komiks?

Kreslení je skvělé zaměstnání, mějme vsšak na paměti, že je to řemeslo. Jakkoli zdatní umělci budete, vždy jde o nastavení a dodržování pravidel. Stejně jako v kterémkoli jiném umění je to o komunikaci s lidmi, kteří budou vaše výtvory přijímat. Proto platí obecné a nejdůležitější pravidlo: Jasné a jednoznačné sdělení. Znamená to zkrátka a dobře, že pokud chcete, aby čtenář přesně pochopil váš záměr, musíte se vžít do jeho pozice a přemýšlet, zda jste se vyjádřili správně a jestli obrázek nebo sekvenci nelze pochopit třeba mylně.

Žádná technika kreslení není v komiksu tabu •  Petr Kopl

Umění

Vyžaduje se od vás, abyste byli empatičtí a předvídaví. To je něco, čemu musíte jít hodně naproti. Proto krása komiksů netkví v dechberoucí dokonalé kresbě, nádherných barvách nebo použité technice. Jde o způsob vyprávění a schopnost napojit se na čtenáře. To je to, co dělá z každého umění... Umění.

Začněme!

To ale neznamená, že nemusíte umět kreslit, abyste zvládli komiksovou disciplínu. Naopak. Kreslete pořád! Všechno kolem vás stojí za nakreslení! Těším se na vaše výtvory! Vytvářejte se mnou Komiks s rozumem!

PŘÍŠTĚ: Komiks s rozumem 002: Expozice


Komiks s rozumem 001 •  Petr Kopl/ABC


Zavřely se školy, je čas pustit se do vlastního komiksu. Máme pro vás seriál plný rad a návodů

Zavřely se školy, je čas pustit se do vlastního komiksu. Máme pro vás seriál plný rad a návodů

Komiks s rozumem 2: Jak se kreslí komiks - Expozice

Komiks s rozumem 2: Jak se kreslí komiks - Expozice

Komiks s rozumem 3: Jak se kreslí komiks - střih

Komiks s rozumem 3: Jak se kreslí komiks - střih

Komiks s rozumem 4: Jak se kreslí komiks - porušení pravidel

Komiks s rozumem 4: Jak se kreslí komiks - porušení pravidel

 

Články odjinud