Komiks s rozumem 11: Jak se kreslí komiks - úhel pohledu

Komiks s rozumem 11: Jak se kreslí komiks - úhel pohledu
Sdílej
 
Ahoj komiksáci! Jestli vám připadá divné, že jsem k vám zády, nebo že mi dýmka čouchá z ucha... gratuluji. O tom bude totiž naše dnešní lekce!

MINULE Komiks s rozumem 010: Typografie 

Tak jsme se konečně přes lettering dostali k samotné tvorbě komiksu. Jsme v 11. díle a jsme teprve u náčrtku. Nářez, co? V tuto chvíli byste tedy měli mít jasno v rozvržení panelů a můžeme se vrhnout na samotnou kompozici jednotlivých obrázků.

Jasná realita

Vždycky, ať kreslíte cokoli, jakýmkoli stylem, ať už realisticky, či cartooningem, musíte mít na paměti, že to nekreslíte pro sebe, ale pro čtenáře. To znamená, že realitu nekopírujeme. Znázorňujeme ji. A jak jsem vyrozuměl z obrázků, které mi posíláte, právě tohle je kámen úrazu většiny z nich. Každý předmět a každá situace musí být nakreslena z takového úhlu, aby bylo vždy na první pohled jasné, o co jde.

Robin a ostrov Archetyp 11 •  Petr Kopl

Žádná šifra

Týká se to i těch nejmenších detailů v pozadí. Jestli své obrázky zanesete předměty, které si bude moci čtenář vysvětlit různě, velice brzy ho ztratíte, protože ho přestane bavit vaše obrázky dešifrovat. Podívejte se na pár příkladů, které jsem použil v komiksu nahoře.

Robin s deštníkem nakreslený tak, aby bodal čtenáře do oka. Dá se vůbec poznat, že je to deštník? •  Petr Kopl

Co to má být?

Bylo velmi lákavé nakreslit Robina zepředu, aby bodal deštníkem do oka čtenáři... Ale sami musíte vidět, jak špatně to vypadá. Předmět v jeho ruce je špatně identifikovatelný a nelze na první pohled určit, co to je. Proto je úhel pohledu tak důležitý. Zároveň je ale také vaším úkolem zařídit, aby byl obrázek zajímavý. Takže musíte ohlídat nejen to, aby byla perspektiva názorná, ale také dynamická a atraktivní... Ano. Tvorba komiksů je věda. Jestli hledáte jednodušší práci, možná byste mohli zkusit projektovat mrakodrapy nebo tak něco.

PŘÍŠTĚ Komiks s rozumem 12: Perspektiva

Komiks s rozumem 11: PDF ke stažení •  Petr Kopl


Co znamenají titulkové scény filmu Spider-Man: Daleko od domova?

Co znamenají titulkové scény filmu Spider-Man: Daleko od domova?

K Avengers se přidává Barbar Conan!

K Avengers se přidává Barbar Conan!

Pérák: Český supÉrhrdina

Pérák: Český supÉrhrdina

Video se připravuje ...

Komiks s rozumem a Petrem Koplem • Zdroj: redakce ABC

 

Články odjinud