Komiks s rozumem 8: Jak se kreslí komiks - dynamika

Komiks s rozumem 8: Jak se kreslí komiks - dynamika
Sdílej
 
A zase ta dynamika! Co s tím ten Kopl pořád má? Inu, je to jedna z naprosto základních dovedností, které si jako kreslíř komiksů a kreslíř vůbec musíte osvojit. Tak hop!

MINULE Komiks s rozumem 007: Rychlost

Tentokrát je opravdu nutné, abyste si nejprve přečetli komiks níže. Udělejte si pak poznámky a přemýšlejte o něm, než budete pokračovat.

Důležitý rámeček

Dneska se opět budeme věnovat pohybu. V komiksu je to jedna z nejdůležitějších věcí. Správné vyjádření dynamiky je velmi těžké, protože se jedná o statické obrázky. Přesto máte mnoho možností, jak toho dosáhnout. Jedním z nich je tvar rámečku panelu. Když si to uvědomíte, je toto pravidlo vlastně jednoduché. Stačí panel protáhnout po směru pohybu. Jak vidíte na obrázku číslo 1, letící míč příliš dynamiky nemá. To proto, že nemá příliš prostoru na vyjádření pohybu. Svislý panel je vhodný pro vyjádření pohybu vertikálně, tedy vzhůru nebo dolů. V komiksu na pravé straně vidíte, jak tam s pohybem pracuji. Panel vždy kopíruje pohyb předmětu, jehož rychlost vyjadřuje. Na obrázku v panelu číslo 2 také dynamika příliš nefunguje. Míč opět nemá dost prostoru, aby byl jeho pohyb vyjádřen.

Robin a ostrov Archetyp 8 •  Petr Kopl/ABC

Ven ze stránky

Oproti tomu v panelu číslo 3 jasně cítíme jak nám míč prosvištěl kolem hlavy. Ptáte se ale, co s předměty, které se nepohybují v pravém úhlu nebo rovnoběžně s panelem? Jedno z řešení ukazuje obrázek číslo 4. Necháte- li míč vyletět ven z komiksu, je vlastně celkem jedno, jaký tvar panel má. Vidíte. Na začátku jsme stáli bezradní, jak si s pohybem poradit a najednou se nám otvírají různé možnosti. V panelu číslo 5 máte ještě čtyři rozdílné styly pohybových čar, které můžete použít. Je jich ale samozřejmě mnohem více. To jsou ty základní.

Komiks s rozumem 8: Dynamika •  Petr Kopl/ABC

V opačném směru

A ještě jednu věc. Všimli jste si toho, že jsem vás v komiksu s Robinem naprosto nenásilně přiměl číst zprava doleva? Tedy obráceně, než jste zvyklí? Udělal jsem to pomocí pohybu hrdinů a skladbou bublin. K tomu právě musíte znát zákonitosti dynamiky a jejím prostřednictvím ovládat čtenářův zážitek.

Není to cool?

PŘÍŠTĚ Komiks s rozumem 009: Lettering

Komiks s rozumem: Jak se kreslí komiks 008 - dynamika •  Petr Kopl/ABC


Komiks s rozumem 1: Jak se kreslí komiks?

Komiks s rozumem 1: Jak se kreslí komiks?

Komiks s rozumem 2: Jak se kreslí komiks - Expozice

Komiks s rozumem 2: Jak se kreslí komiks - Expozice

Komiks s rozumem 3: Jak se kreslí komiks - střih

Komiks s rozumem 3: Jak se kreslí komiks - střih

Komiks s rozumem 4: Jak se kreslí komiks - porušení pravidel

Komiks s rozumem 4: Jak se kreslí komiks - porušení pravidel

Komiks s rozumem:

Video se připravuje ...

Komiks s rozumem a Petrem Koplem • Zdroj: redakce ABC

 

Články odjinud