Komiks s rozumem 9: Jak se kreslí komiks - lettering

Komiks s rozumem 9: Jak se kreslí komiks - lettering
Sdílej
 
Ahoj komiksáci! Dneska se podíváme na to, co slyšíte! Zdá se vám ta věta nesmyslná? To jen v komiksu můžete vidět zvuk! A začneme letteringem.

MINULE Komiks s rozumem 008: Dynamika

Písmo není v komiksu nezbytné, ale patří k němu. Vězte, že ačkoli se může zdát, že zde má hlavní slovo obrázek, pro složitější příběhy je písmo nutné. Pořád ale platí, že celkový dojem musíte náležitě sladit dohromady, aby písmo nerušilo obraz, ale doplňovalo ho.

Nebezpečné zdvojení

A v tom je právě kámen úrazu. Scénáristé se často nechávají svést a popisují v bublinách to, co je vidět na obrázku. Kreslířům se to nestává, protože mají vizuální představivost a předem vědí, co je a co není možné obrázkem vyjádřit. Vždycky je ale nutné se soustředit na to, aby se informace v obrazu nezdvojovala v textu. Někdy však může být záměr autora čtenáře trochu zpomalit – bývá to většinou po akční scéně, abychom ho nechali odpočinout.

Font pro svůj komiks vybírejte pečlivě •  Petr Kopl

Potom ale píšeme do bublin věci, které nejsou na obrázku zjevné. Soustřeďme se na detaily, které nelze vizuálně dost výrazně podtrhnout. Například charakter zvuků (hrdina se zamyslí nad mírnou ozvěnou v prázdné místnosti), vůni ozónu po dešti nebo mrazení v zádech hlavní postavy. To těžko nakreslíte. Napište to!

Vžitý omyl

Panuje názor, že autorův rukopis se zpravidla nejlépe hodí k jeho stylu kresby. S dovolením to přidám k těm několika vžitým omylům, které se s komiksem pojí. To, že jste božský kreslíř, ještě neznamená, že víte něco o písmomalířství či kaligrafii. Písmomalíř a kreslíř není totéž. Je to tak jiný obor, jako byste srovnávali tesaře a truhláře. Zacházejí s podobnými nástroji i médii, dost z nich ovládá řemeslo toho druhého, ale jsou to dvě odlišné profese.

Robin a ostrov Archetyp 9 •  Petr Kopl

Například já o sobě vím, že moje písmo za moc nestojí a nemám na něj trpělivost. Pro svoje komiksy ale písmo potřebuji. Nechal jsem si tedy pro tento účel ze svého vlastního rukopisu vytvořit počítačový font a ten do svých komiksů vkládám. Když si budete vybírat font pro svůj komiks, vybírejte pečlivě. Zde budete odkázáni zcela na svůj vkus. Na to žádná pravidla nejsou.

Typografie komiksu

Ale existují typografická pravidla a ta dodržovat musíte. Nebavím se teď o gramatice, to je samozřejmost. Platí zde stejné podmínky jako u normální sazby knih. Uznávám, je to tak trochu nudná část tvorby komiksu, ale je naprosto nutná. Pořiďte si typografickou příručku a studujte pravidla uvozovek, pomlček, teček, velkých a malých písmen, odstavců a podobně. O těch základních pravidlech, která musíte pro komiks bezpodmínečně ovládat, si řekneme příště.

PŘÍŠTĚ Typografie

Komiks s rozumem 009: Jak se kreslí komiks - lettering •  Petr Kopl


Zavřely se školy, je čas pustit se do vlastního komiksu. Máme pro vás seriál plný rad a návodů

Zavřely se školy, je čas pustit se do vlastního komiksu. Máme pro vás seriál plný rad a návodů

K Avengers se přidává Barbar Conan!

K Avengers se přidává Barbar Conan!

Nové číslo časopisu ABC 11/2019 s dárkem pro piloty a modeláře!

Nové číslo časopisu ABC 11/2019 s dárkem pro piloty a modeláře!

VIDEO Komiks s rozumem

Video se připravuje ...

Komiks s rozumem a Petrem Koplem • Zdroj: redakce ABC

 

Články odjinud