Komiks s rozumem 12: Jak se kreslí komiks - perspektiva

Komiks s rozumem 12: Jak se kreslí komiks - perspektiva
Sdílej
 
Ahoj komiksáci, já vím, říkal jsem, že se perspektivě nebudeme věnovat. Ale posíláte mi své obrázky a víte co, musíme.

MINULE Komiks s rozumem 11: Úhel pohledu

Pochopení perspektivy je pro výtvarníky prazákladem vnímání trojrozměrného prostoru v obraze. Na YouTube najdete milion tutoriálů, jak na to. Já vám tady alespoň vysvětlím, že nějaká perspektiva existuje.

Třetí rozměr

Řekněme, že potřebujeme obrázek této místnosti. Jak vidíte, všechny předměty podléhají perspektivě a vytvářejí iluzi trojrozměrného prostoru. Tohle je nejjednodušší perspektiva a není těžké jí dosáhnout, pokud víte, jak na to. Jak tedy docílíme, aby všechny tvary spolehlivě zapadly do interiéru a nevypadaly divně?

Robin a ostrov Archetyp 12 •  Petr Kopl

Horizont a koleje

Začneme tím, že si naznačíme horizont. To je rovná čára ve výšce očí pozorovatele scény. Potom určíme bod mizení neboli úběžný bod. To je místo, kde se budou sbíhat všechny přímky kolmo položené od pozorovatele. Jako když stojíte na kolejích a vidíte, jako by se v dálce sbíhaly. Na tomto příkladu je bod mizení mimo prostor obrázku. To je běžné.

Za jeden provaz

No a můžete vesele kreslit všechny možné předměty. Nezapomeňte, že všechny tvary budou podléhat tomuto zkreslení. Jestli jste doposud perspektivu nepoužívali, dostanou se vaše obrázky rázem o několik levelů výš. Ale pozor! To, na co nováčci často zapomínají, je, že perspektivě nepodléhají jen věci, ale i živé bytosti!

Zatímco na druhém obrázku je Robin v závislosti na perspektivě nakreslen správně, na prvním jakoby do prostoru nepatřil •  Petr Kopl

Podívejte se na obrázky výše. Zatímco na druhém je Robin v závislosti na perspektivě nakreslen správně, na tom prvním, jako by do prostoru nepatřil, jako by tam byl přidán z jiného obrázku. Je to prostě tím, že všechn věci na obrázku musí táhnou za jeden provaz perspektivy. Když tedy konstruujete prostor musíte naprosto za stejných podmínek sestrojit i osob v něm obsažené.

PŘÍŠTĚ A zase ta perspektiva

Komiks s rozumem 12 •  Petr Kopl


Barbar Conan v časopisu ABC!

Barbar Conan v časopisu ABC!

Marvel odhaluje: Thor bude žena, Doctor Strange jako horor a noví X-Meni

Marvel odhaluje: Thor bude žena, Doctor Strange jako horor a noví X-Meni

Zavřely se školy, je čas pustit se do vlastního komiksu. Máme pro vás seriál plný rad a návodů

Zavřely se školy, je čas pustit se do vlastního komiksu. Máme pro vás seriál plný rad a návodů

 

Články odjinud