Komiks s rozumem 15: Jak se kreslí komiks - panelování

Komiks s rozumem 15: Jak se kreslí komiks - panelování
Sdílej
 
Ahoj komiksáci! Panelování je velká záhada. Je to to nejdůležitější pro vaše pochopení jazyka komiksu.

MINULE Panelování I.

Dnes se budeme věnovat nejdůležitější komiksové disciplíně vůbec – panelování. Když Alfred Hitchcock natočil své Psycho, pustil ho svým investorům, aby viděli, co půjde do kin. Byla to katastrofa! Film byl naprosto nekoukatelný. Říká se, že tehdy k tomu přistoupila jeho žena, vzala film do střižny a kompletně ho přestříhala. Vzniklo naprosto geniální dílo. Jak to? Měla přece k dispozici pouze to, co její muž! Je to proto, že střih je na filmu to nejdůležitější.

Střih v komiksu

A právě panelování je to, co je ve filmu střih. Můžete kreslit jako Bůh... Pokud nezvládáte svůj komiks správně napanelovat, nejste dobrý komiksový kreslíř. Panely a jejich správný výběr a rozmístění na stránce jsou pro vyprávění vašeho příběhu zcela zásadní. Je mi líto, že zde máme tak málo prostoru, ale slibuji, že se tomu budeme věnovat i později.

Panelování v komiksu je velká záhada •  Petr Kopl

Hraní s panely

Protentokrát si zkusíme jednoduché cvičení. Zadání zní: Podle scénáře sestavit z panelů odpovídající komiks. Na protější straně máte rozkreslený komiks do mnoha fází. Sami vidíte, že je panelů zbytečně moc – pro sdělení obsahu scénáře jich tolik není nutné. Jak se ale rozhodnout, který z panelů můžeme, nebo bychom dokonce měli vynechat?

Podle žánrů

Není to nakonec tak těžké, jak se na první pohled zdá. Záleží to na žánru komiksu, který vytváříte, nebo na dojmu, který chcete vyvolat. Jestli totiž kreslíte horor, potřebujete budovat napětí. Pokud jde o humorný strip, budete rovnou směřovat k pointě příběhu bez jakýchkoli odboček.

Komiksové puzzle

Takže nůžky do ruky, vystřihněte si jednotlivé panely z protější strany a zkuste si s tím pohrát. Nenechte se moc ovlivnit mým řešením, najdete jich mnoho jiných. Pokud vám nějaké panely budou scházet, klidně si je dokreslete.

PŘÍŠTĚ Tvary panelů

Komiks s rozumem 15 •  Petr Kopl

Zavřely se školy, je čas pustit se do vlastního komiksu. Máme pro vás seriál plný rad a návodů

Zavřely se školy, je čas pustit se do vlastního komiksu. Máme pro vás seriál plný rad a návodů

Barbar Conan v časopisu ABC!

Barbar Conan v časopisu ABC!

Pérák: Český supÉrhrdina

Pérák: Český supÉrhrdina

 

Články odjinud