Lettering: Čarování s písmeny

Lettering: Čarování s písmeny
Sdílej
 
Víte, že písmena nemusíte jenom psát, ale můžete je také kreslit? Vypadá to úžasně a dá se to snadno naučit

 

Chcete napsat třeba kamarádovi nebo mamince originální přání k narozeninám? Lettering je výtvarná technika, která vás naučí, jak proměnit abecedu v umělecké dílo. V letteringu má každé písmeno svůj vlastní jedinečný ráz a charakter. Hodí se proto pro tvorbu krátkých slov, citátů nebo vtipných hlášek. Vypadají úžasně a mohou působit kouzelně, drsně nebo legračně.

Kde využít lettering?

Lettering je stále populárnější: Můžete ho spatřit na pozvánkách, pohlednicích, v reklamách nebo třeba na vývěsních štítech restaurací. Americký tvůrce písem Mark Simonson říká, že lettering se od psaní liší stejně jako tvoření z modelíny od stavění z Lego. Ačkoli psaní písmen má své pevně dané zákonitosti – nemůžete psát třeba P jako B – lettering vám dává volnou ruku. Vzhled písma závisí jen na vaší představivosti. Stejně tak máte svobodu i co do pomůcky, kterou použijete. Psát můžete čímkoli, co vás jen napadne: štětcem, tužkou, perem nebo klidně křídou.

Přání můžete zpestřit i obrázkem •  iStock

Začněte čarovat od tužky

Základní technikou je takzvaný hand lettering. Abyste si ho mohli vyzkoušet, nepotřebujete nic víc než tužku, fix nebo popisovač s tenkým hrotem, kterému se říká fineliner. Chcete to nejdříve zkusit s obyčejnou tužkou? Začněte měkčí tužkou s obrysy a pak je obtáhněte vyšší tvrdostí. Také můžete zkombinovat náčrt tužkou a obtažení fixem. Základní formu hand letteringu dělají holky ve škole, aniž by si to uvědomovaly – píšou písmenka s ozdobami a kudrlinkami. To je dobrý základ. Aby ale váš lettering vypadal skutečně dobře, hrajte si s písmenky dál. Inspirujte se třeba ukázkami na fotkách v tomto článku nebo bublinami v komiksech.

Štětec pro zkušenější

Pokročilejší technikou je brush lettering. Ze školy už určitě víte, že brush znamená anglicky štětec. Právě ten byste se měli naučit používat. Můžete si ale usnadnit práci štětcovým popisovačem, jako je například Marabu Aqua Pen. Ten vypadá jako obyčejný fix. Má ovšem pružný hrot a lze ho používat podobně jako štětec – jen bez míchání barev, namáčení a kapání.

Pro kaligrafii se používají speciální štětce •  iStock

Až budete mít v malíčku tahy štětcem, můžete pro brush lettering vyzkoušet také inkoust nebo tuš. Stejně jako u kaligrafie si můžete hrát s šířkou vzestupných a sestupných tahů písmen. A mimo to, což je nejdůležitější, písmena nemají vypadat stejně. Někdy jsou spojená jako u psacího písma, někdy stojí samostatně.

Lettering není krasopis

Jaký je tedy rozdíl mezi letteringem a kaligrafií? Zatímco písmenko vytvořené pomocí letteringu si můžete nejprve načrtnout, pak obtáhnout, vybarvit a nakonec třeba ještě ozvláštnit stínem, kaligrafie se provádí jedním tahem. Nejde tedy o kreslení zdobných písmenek, nýbrž o krasopis. Píše se klasickým perem, štětcem nebo speciálními kaligrafickými tužkami. Pokud zjistíte, že vás práce s písmeny a znaky baví, určitě časem začnete pilovat i vlastní krasopisný styl. Pro začátek a maximum zábavy ale doporučujeme nejprve vyzkoušet lettering.


Na co mobil? Tužka a papír: To byla hra!

Na co mobil? Tužka a papír: To byla hra!

Virtuální umění: Když počítač zapojí fantazii

Virtuální umění: Když počítač zapojí fantazii

Rentgenové umění: Zvířata jako umělecké dílo

Rentgenové umění: Zvířata jako umělecké dílo

Komiks s rozumem 1: Jak se kreslí komiks?

Komiks s rozumem 1: Jak se kreslí komiks?

Video: Komiks s rozumem

Video se připravuje ...

Komiks s rozumem a Petrem Koplem • Zdroj: redakce ABC

 

Články odjinud