Airboard 2000 - malé osobní vznášedlo

Sdílej
 
Airboard, který byl ještě při slavnostním zahájení olympiády v Sydney před dvěma lety představován jako nejnovější futuristický výstřelek, je nyní již běžně dostupný. Jediným háčkem je jeho vskutku astronomická cena, za kterou by se dal již pořídit velmi slušný automobil.

Malé osobní vznášedlo, kterému se také říká Airboard 2000 byl poprvé představen během zahájení olympiády v Sydney v roce 2000.

Foto
Airboard funguje na stejném principu jako ostatní vznášedla. Malý motor vyrobí pomocí ventilátoru pod vznášedlem vzduchový polštář, který ho společně s pasažérem zvedne několik centimetrů nad povrch a umožňuje mu hladké klouzání. A je zcela jedno, nad jakým povrchem se vznášíte – může to být asfaltová silnice, tráva, ale také štěrk nebo bahno. Cestovat nelze z bezpečnostních důvodů pouze nad vodní hladinou.
Maximální rychlost, která samozřejmě závisí i na hmotnosti jezdce a na tom, jaký odpor vzduchu klade, se může vyšplhat až k 30 km/h. Když chcete zastavit, uvolníte prostě držadlo a Airboard se pomalu snese k zemi. Plná nádrž, do které se vejde 5 litrů běžného benzínu, umožňuje přibližně hodinovou jízdu.
Jedinou překážkou pro větší rozšíření tohoto zajímavého dopravního prostředku je zatím jeho cena, která v přepočtu činí stále téměř půl milionu korun, a za to lze pořídit již velmi slušné auto.

 

Články odjinud