Týden ve světě komiksu 22. – 26. 7. 2002

Sdílej
 
V dnešních novinkách se dozvíte více o chystaném komiksovém čísle časopisu Živel nebo původním českém komiksu Caligula. Přečíst si můžete také o třech chystaných komiksových kalendářích.

Komiksový živel potřetí (a určitě ne naposledy)
Třebaže má Živel skoro stejnou periodicitu jako české komiksové fanziny, jednadvacáté číslo našlapané bublinami a citoslovci se nezadržitelně blíží. Černobílá část časopisu už je v tiskárně, a třebaže se ještě stále čeká na obálku, redakce vyhrožuje, že do 7. srpna bude číslo venku. Podle obsahu, který už je k vidění na stránkách Živlu, nás čekají komiksy Francouze Cazy (Mandragora) a domácích hvězd Jiřího Gruse (Epilog) a Wladimira 518 (My victory is your salvation). Teoretickým textům bude vévodit pojednání o Moebiovi, jež budou doprovázet články o komiksu ve filmu, Tank Girl, současné české scéně, Franku Millerovi a další lahůdky.

Foto
Ukázka z Caliguly
Úterkem 23. července začal vycházet v časopise Mladý svět komiks na pokračování pod názvem Caligula. Přinášíme slíbenou ukázku a také pár slov o zatím neznámém kreslíři Jakubovi Hájkovi.
Pochází ze Zlína. Vystudoval design hraček na Umprumce v Uherském Hradišti a poté Vysokou školu uměleckoprůmyslovou – obor design prostředí. To bylo před třemi lety, teď žije dva roky v Praze a s pár přáteli vlastní v Dejvicích designerské studio Divan. Kromě toho ilustruje pro časopisy Quo a Beau Monde a pro reklamní agentury. K jeho nejoblíbenějším autorům patří Max Cannon, autor morbidního Red meatu.

Kalendář: Betty Boop
Foto
23. července 1934 se v komiksu objevila vyzývavá a smyslná postavička Betty Boop. Jejími tvůrci byli bratři Fleischerové a Bud Counihan. I přes velký úspěch u čtenářů byla zakázána cenzurou o čtyři roky později…

Kalendář: Benoit
Foto
25. července 1947 se ve francouzském Niortu narodil Ted Benoit, komiksový scénárista (album Hopital bylo v roce 1979 oceněno cenou za nejlepší scénář na festivalu v Angouleme) a kreslíř (ze spousty alb je asi nejznámějších několik kousků ze série Blake a Mortimer).

Kalendář: Christin
Foto
27. července 1938 se ve francouzském Saint-Mandé narodil Pierre Christin. Tento doktor politických věd se proslavil scénáři k více jak padesátce komiksových alb, z nichž nejvýše ční série Valerian (kresba Mezieres) a řada scénářů pro Enkiho Bilala (La croisière des Oubliés, Le Vaisseau de Pierre, La Ville qui n'existait pas a další).

Foto
Zprávy připravuje serveru www.komiks.cz .

 

Články odjinud