Dirtsurfer je koloběžkou bez řidítek

Sdílej
 
Dirtsurfer je zajímavým hybridním sportovním náčiním. Na první pohled vypadá sice jako větší koloběžka, chybí mu však řidítka, a tak se řídí podobně jako skate- nebo snowboard, přenášením váhy a náklonem dovnitř oblouku.

Základ dirtsurferu tvoří prkno, ne nepodobné běžnému skateboardu, na jeho koncích jsou však připevněny masivní vidlice s koly, podobné těm, které se montují do nejodolnějších horských kol. Zadní je vybaveno buď běžnou špalkovou brzdou (u nejjednoduššího modelu), vyšší modely mají dokonce velice účinnou kotoučovou brzdu.

Foto
Kola jsou usazena pevně a nevychylují se ze směru jízdy. Zatáčet se tedy musí náklonem a přenesením váhy na vnitřní stranu oblouku. Dirtsurfer díky své masivní konstrukci drží pevně stopu a dovoluje i v terénu dosahovat poměrně vysokých rychlostí a umožňuje i náročné skoky.


Disrtsurfer lze využívat opravdu celoročně. Jezdit se s ním dá jak po trávě, hlíně nebo asfaltu, tak i v zimě na sněhu. Je proto také v poslední době žádanou zábavou snowboardistů, kteří si tak na horských svazích krátí dlouhé čekání na novu zimní sezónu.

 

Články odjinud