Magic: The Gathering - Fenomén moderní doby

Sdílej
 
Příští rok tomu bude deset let, co svět a hlavně mládež ovládl nový fenomén. Pojem sběratelské karetní hry je stále spíš znám mezi dnešní mládeží a milovníky fantasy jakéhokoliv věku, což ovšem neznamená, že s nimi nepřijdou občas do styku i rodiče, či prarodiče svých ratolestí. Ti, protože hru neznají, si neuvědomují, co všechno může dětem dát a hledí na ní s mírným despektem.

O co vlastně ve hře Magic: The Gathering jde ? Každý z hráčů představuje mocného kouzelníka. Tito kouzelníci spolu svádějí boj o nadvládu nad bájným světem Dominia, pomocí kouzel a mocných bytostí. Velkým rozdílem oproti jiným hrám je v tom, že se nehraje s jedním balením (podobně, jako třeba žolíky), ale každý hráč má vlastní zásobu karet (kouzel), kterou si může libovolně upravovat a vylepšovat. Cílem hry je tedy porazit soupeřícího mága. Díky rozmanitosti kouzel protihráč většinou nemá tušení, co na něj v příštím kole „vyskočí“ a při vytváření svého balíčku je tak na něm, zda se připraví na všechna případná nebezpečí, či se jen perfektně zaměří na jedno určité, které by mohlo jeho balíčku uškodit.

Foto
Magic je skutečně strategickou hrou, která pomáhá rozvíjet samostatné myšlení a uvažování. Hráči se brzo dokáží poučit ze svých chyb a vyvarovat se dalších. Zde skutečně nejde jen o „mlácení“ kartami o stůl, ale každý tah je třeba pečlivě promýšlet, protože i jedna malá chyba může prohrát již zdánlivě vyhranou partii. A vyniknout zde může opravdu každý. Důkazem je teprve 12-ti letý Novozélanďan, který vyhrál národní mistrovství a na mistrovství světa se umístil na předních pozicích a nechal tak za sebou daleko starší a zkušenější „kapacity“ v Magicu.

Princip sběratelské karetní hry vymyslel léta páně 1993 Richard Garfield, tehdy ještě student matematiky. Jako příklad si vzal oblíbené kartičky hráčů, které byly v Americe velice oblíbené a již dost dlouhou dobu se dobře prodávaly. Richard si ovšem pohrával s myšlenkou, zakomponovat do kartiček i nějaké herní prvky, což se mu nakonec podařilo a praotec všech sběratelských karetních her byl na světě. Úspěch byl nesmírný. Celý první výtisk zmizel během prvních měsíců a totéž se opakovalo i při dvou následujících dotiscích. Richardu Garfieldovi se podařilo vytvořit dokonalou hru, kde se tolik nehledí na prvek náhody, ale záleží také na hráči a jeho konstruktivním a strategickém myšlení. Začaly se pořádat první turnaje. Nejprve jen v USA, ale Magic se později dostal do celého světa a karty se postupně rozšířily do 52 zemí po celé zeměkouli. Najednou si hrál celý svět. Kromě klasických místních turnajů se začali pořádat skutečně prestižní turnaje s mezinárodní účastí. Tak vzniklo Pro Tour a Grand Prix i pro Magic. Tyto turnaje již pořádá přímo výrobce a co je asi pro hráče nejzajímavější, jsou touto firmou přímo dotovány. Vrcholem je světové mistrovství. Toho se v roce 1997 zúčastnil i český hráč Jakub Šlemr, který vytřel zrak všem soupeřům, když se z neznámého hráče stal šampión, který si navíc odnesl jako první cenu 36.000 USD.

Foto
Asi se ptáte, proč je Magic tolik úspěšný a oblíbený. Zkuste se někdy posadit před nějakou počítačovou, či jinou hru a hrát ji pořád dokola. Za čas vás přestane bavit, protože je stále stejná. Magic má v současnosti asi 10 000 různých karet a každý rok jich zhruba 600 přibude, čili jinými slovy herní balíček, který si postavíte může být pokaždé úplně jiný. A v tom je ten rozdíl, to kouzlo, které z Magicu dělá jednu z nejlepších her, co kdy byla.Celá hra je v angličtině a přestože se texty poměrně často opakují, nebo jsou podobné, je třeba nějakou slovní zásobu ovládat. Další potencionální přínos pro děti. Ruku na srdce, ne každý přistupuje k cizím jazykům s chutí, ale Magic může být tím pravým lákadlem a důvodem, proč se ten cizí jazyk začít učit.

Foto
Magic se k nám dostala v roce 1995. Firma, která se stará o distribuci nejen této sběratelské karetní hry navíc podporuje i turnaje. Nejprve měla jen několik nadšenců, ale jak se Magic začal dostávat mezi hráče, jejich počet rostl téměř astronomicky, až dosáhl dnešního počtu více, jak 15 000 hráčů, z nichž přes 2 000 aktivně navštěvuje turnaje. I u nás se vzápětí začali pořádat turnaje a posléze i národní mistrovství. Na mezinárodní turnaje začínají pronikat i čeští hráči, ale protože se jim zpočátku příliš nedaří, jsou považovány za outsidery. To, jakým způsobem nás ostatní podcenili se dozvídají hned na mistrovství v Chicagu, kde jim Jakub Šlemr ukáže pravou tvář českého Magicu. Z Čechů se najednou stávají uznávaní hráči a profíci, když se několika dalším podaří dosáhnout významnějších úspěchů na dalších důležitých turnajích. Malého národu je tak národ velkých hráčů, kteří se nebojí zvučných zahraničních jmen a jdou si tvrdě za svým. Díky našim výsledkům, odehraným turnajům a aktivním hráčům se již podruhé dostane České republice té cti, že zde bude uspořádán turnaj třídy Grand Prix, což je velice exkluzivní a jeden z největších turnajů vůbec. Stejně, jako před dvěma lety, i tentokrát se odehraje v Praze a bude o to víc zajímavější, že to bude jediný takový turnaj v celé východní Evropě za celý rok ! Termín je naplánován na přelom dubna a května roku 2003 a očekává se účast až tisíce nejlepších hráčů z celého světa.

Co říci na závěr ? Fantasy je u nás v současnosti velice populární směr a to nejen u mládeže. Zkuste někdy zajít na turnaj a určitě tam neuvidíte jen dorost, ale mnohdy i dospělé jedince, kteří se zatoužili vrátit do svých klukovských let a přitom se příjemně pobavit.

Autor

Štefan &#8222

 

Články odjinud