Týden ve světě komiksu 6. 1. – 10. 1. 2003

Sdílej
 
Dnešní komiksové novinky přinášejí informace o chystané komiksové burze, nové sekci na serveru komiks.cz, řecké mutaci Rahana nebo nově spuštěných stránkách věnujících se komiksu Pif.

Burza bude!
To, že se setsakra rychle blíží setkání všech komiksových příznivců Comiczcon (pozor!!! už v sobotu 18. ledna v pražském klubu Mlejn) snad všichni víte. Ale že se tam stejně jako loňský rok uskuteční komiksová burza, to možná slyšíte poprvé. Takže pro ty, co pořád ještě nechápou: vemte do Mlejna zaprvé komiksy, které chcete prodat a zadruhé peníze, ať máte za co nakupovat!!!

Nová sekce
Nedá se přehlédnout. Nedá se ignorovat. Nedá se neobdivovat. Děkujeme za potlesk, na druhou stranu nám to docela trvalo, než jsme přichystanou sekci Stripy www.komiks.cz/stripy.php obživli žhavým komiksovým materiálem. Zatím budeme točit tři stripy, Šneka, Edu a Velkou cestu (aktualizace vždy v pondělí, středu a pátek), ale v žádném případě to neznamená, že nemůžete posílat na adresu stripy@komiks.czvlastní příspěvky a náměty. Příjemnou zábavu!!

Bedeman č. 2 bude

Foto
Je to už obehraná písnička, dobře známá od loňského ComXconu - každý měsíc na našich stránkách posouváme datum vydání druhého čísla komiksového fanzinu Bedeman. Muzicírování je však konec, Bedeman vyjde 18. ledna, tedy v den konání Comiczconu 2003 v pražském Mlejnu. A právě tam si budete moci za 15 Kč zakoupit první výtisky. Těšit se můžete na kraťas Filipa Zacha Praha 2002, první díl komiksu Michala Opitze Boj o duši, akční koktejl Pepy Poppera Eradicator, stripy Dana Černého a spoustu dalšího.

Foto
Rahana znali i mladí Řekové
Unikátní scan obálky řeckého časopisu pro mládež Dikaios ukazuje, že pravěkého lovce Rahana znali v 70. letech opravdu ve všech koutech Evropy. Zatímco norská verze věrně kopíruje francouzskou předlohu příběhu Človíček, v řečtině se kvůli (ne)ohebnosti jazyka stal z Rahana Rakal. Podtitul komiksu hlásá, že hrdinou je Ho Hios Tu Protetoriku Anthropou, tedy syn pravěkých lovců. Příběh má název Ho Hygros Tafos neboli Vlhký hrob a zdá se, že dodatečný coloring zřejmě na podobném místě vznikl. I Sedmička pionýrů si kdysi s barvami poradila lépe, což však jedinečnost helénského Rahana nijak nesnižuje.
Více o Rahanovi čtěte ZDE

2. týden na komiks.cz
Tentokráte jste si na našem serveru mohli přečíst pět následujících článků:
Recenzi druhého alba série Alvin Norge - Hořké proměny
Recenzi informativní komiksové brožury Cože? Já, a rasista?
Recenzi filmu Spider-Man
Druhý díl seriálu mapujícího Chybičky v Rychlých šípech
Recenzi klasické fantasy série La quete de l´oiseau du temps

Foto
Pif Gadget opět na webu
Poté, co příznivci oželeli zánik kvalitního serveru www.pifgadget.com , mapujícího produkci jednoho z nejznámějších komiksových časopisů pro mládež, francouzského Pifa, zasvitlo na lepší časy. Na internetové stránce http://pif-collection.chez.tiscali.fr je k vidění nepříliš přehledný, avšak zcela vyčerpávající průřez bezmála 50letou historií Vaillantu a později Pifa. Sběratelský server přináší naskenované obálky většiny čísel, takže i český čtenář může pátrat po těch, která ulovil a žasnout, jak moc mu jich tehdy uniklo.


Foto
Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud