Týden ve světě komiksu 31. 5. - 4. 6. 2004

Sdílej
 
Francouzští tvůrci Lionel Tran, Ambre a Valérie Berge představili v Památníku národního písemnictví komiksovou adaptaci Hrabalova románu Příliš hlučná samota. Dále se dozvíte, že vyšel další příběh série Wolverin s názven Jěště žiju nebo o letošním ročníku mezinárodního Comic Salonu v německém Erlangenu, který začíná příští čtvrtek

POSUNY V EDIČÁKU CC
Několik změn termínů v edičním plánu Comicscentra na tento rok (podle webových stránek vydavatelství):
Krajina půlnočních stínů - červen (původně plánováno na květen)
Čarozbroj - září (původně plánováno na červen)
Dny temnoty - datum vydání není uvedeno

Foto
PRÁVĚ VYŠLO: WOLVERINE - JEŠTĚ ŽIJU
Vydavatelství Crew a Netopejr přinášejí žhavou novinku: uzavřený, barevný, 94 stránkový příběh drápatého samotáře jménem Wolverine. Kniha Warrena Ellise (scénář) a Leinila Francise Yu (kresba) v překladu Šimona Španihela s názvem Ještě žiju nachází hrdinu ve velkém průšvihu. Při souboji s Magnetem přišel o adamantiem potaženou kostru, díky níž byl téměř nezničitelný, a nyní po něm jde pomstou posedlý zabiják numero uno McLeish. Jak to tak vypadá, Wolverine bude další z jeho obětí - nicméně zatím ještě žije...
BEDEMAN Č. 6 JIŽ BLÍZKO
Takže přeci jen. Po několikatýdenní posunu, zapříčiněném pobytem grafika Martina Mastného v nemocnici, se naplno rozjela příprava šestého čísla komiksového časopisu Bedeman. Znamená to, že v prodeji se objeví v polovině června.
O posledním čísle více ZDE
Foto
PŘÍLIŠ HLUČNÉ BUBLINY
Jak jsme již v březnu informovali, Příliš hlučná samota je název nejen Hrabalova románu, ale i jeho comicsové adaptace, kterou v právě ukončené výstavě v Památníku národního písemnictví představili francouzští tvůrci Lionel Tran (scénář), Ambre (kresba) a Valérie Berge (fotografie). Výstava (spolu s multimediální instalací v libeňské synagoze) nejen uctila spisovatelovy nedožité devadesátiny, ale především předvedla nevšedně silný příběh v působivém zpracování - z atmosférických zákoutí a pohledů se pod Ambreho rukama objevily vzpomínky, záblesky a vize starého Hanti, muže, uzavřeného v mikrokosmu alkoholu, lisu na starý papír a knih, určených k likvidaci...
A jelikož expozice (pozměněná a rozšířená) putuje na nedlouho do Brna (od 3. do 31. června v Zemském muzeu) a český překlad chystá nakladatelství Maťa, podíváme na comics samotný i jeho doprovodné akce blíže v samostatném článku.

ERLANGEN 2004
Již příští týden ve čtvrtek začíná v německém Erlangenu letošní ročník mezinárodního Comic Salonu (10. - 13. 6 2004). Jedná se o největší středoevropský komiksový veletrh - mluvit v tomto případě, kdy se celá akce koná v několika halách, přednáškových a promítacích sálech, o festivalu či conu by zavánělo silným podceněním.
Jak to ve městě poblíž Norimberka vypadalo, se budete moci koneckonců přesvědčit i vy, jelikož Komiks.cz bude osobně přítomen a připravuje obsáhlou reportáž.

Foto
DVOJKA ZKRAT V TISKU
Druhé číslo brněnského komiksového fanzinu Zkrat je již v tisku, a vzhledem k tomu, že vyjít by mělo v první polovině června, dočkáme se unikátního jevu: během jednoho měsíce se objeví nová čísla hned čtyř komiksových periodik (vedle Zkratu č. 2 to bude také Crew č. 8, Sorrel č. 6 a Bedeman č. 6)!!! Zpět k novému Zkratu - ten bude obsahovat mj. Shootyho komiks či příběh Martina Přibyla a Petra Včelky Ruka boží.
Recenzi premiérového Zkratu čtěte zde.
22. TÝDEN NA KOMIKS.CZ
Stručný přehled pěti článků, které Komiks.cz uvedl v týdnu od 31. května do 4. června:
Recenze alba Liga výjimečných 2
Recenze alba Thorgal 26 - Royaume sous le sable
Druhá část teorie o komiksu na poli novinařiny
Profil scénáristy a kreslíře Michala Opitze
Desátý díl publicistiky Výchova scénáristů v Čechách

Foto
Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud