Týden ve světě komiksu 28. 6. – 2. 7. 2004

Sdílej
 
První prázdninové komiksové novinky přinášejí informace o italském komiksu Dylan Dog, scénáristy Tiziana Sclaviho a kreslířě Claudia Villa nebo šestém čísle časopisu Bedeman, který nyní konečně vyšel. Dozvíte se i o budoucnosti slavné série Thorgal a řadě dalších komiksových zajímavostech.

POPULÁRNÍ ITALSKÉ KOMIKSY: DYLAN DOG

Foto
Dylan Dog je anglický soukromý detektiv, který řeší výhradně nadpřirozené, hrůzostrašné, makabrózní a vůbec paranormální případy. Odmítá cestovat lodí či letadlem, nepije alkoholické nápoje a ve volném čase staví lodě nebo hraje na klarinet Tartiniho "Ďáblův trylek". Podobá se jako vejce vejci anglickému herci Ruperu Everettovi. Vážný a hrůzyplný tón jeho příběhů odlehčuje jeho upovídaný sluha a majordomus Groucho, který (jak jinak) jako by z oka vypadl americkému komikovi Groucho Marxovi. Máte-li potíže s vampíry, zombíky, apod., neváhejte tuhle dvojku navštívit; bydlí v Londýně na Craven Road v čísle 7.
Postavu Dylana Doga vytvořil v říjnu 1986 talentovaný scénárista Tiziano Sclavi a grafickou podobu mu dal kreslíř Claudio Villa. Jednotlivé černobílé epizody série vycházejí jednou měsíčně v sešitech o 96 stranách. Čtenářský ohlas nebyl zpočátku nijak valný; stačilo však několik let a komiks Dylan Dog se stal doslova kultovní záležitostí. Začátkem devadesátých let se každý měsíc prodávalo kolem 520 000 výtisků tohoto seriálu. Série stále vychází a stále si udržuje vysokou scénáristickou úroveň.

BUDOUCNOST THORGALA
Na tiskové konferenci, uspořádané u příležitosti vydání svého nového alba Skarbek, se kreslíř Grzegorz Rosinski rozhovořil o budoucnosti své nejslavnější série Thorgal. "Všechno to hodně záleží na mé manželce. Doufám totiž, že přesvědčí ženu Jeana Van Hamma, aby donutila svého muže v psaní scénářů až do třicátého dílu. Van Hamme by totiž nejraději skončil už 29. albem. Přesto se však konce fantasy série nemusíme obávat. Dostal jsem již spoustu nabídek od nejuznávanějších scénáristů, kteří by na ní se mnou rádi pokračovali. Je velmi pravděpodobné, že se Thorgal brzy rozpadne na vedlejší série, kde hlavními hrdiny budou dosud vedlejší postavy jako Jolan, Louve apod."

Foto
PRÁVĚ VYCHÁZÍ: BEDEMAN Č. 6
S dvouměsíčním zpožděním konečně vychází šesté číslo komiksového časopisu Bedeman. Obsah je jako obvykle přepestrý: komiksy Anny Dvořáčkové, Tomáše Jirků, Michala Opitze nebo tvůrčích dvojic Žamboch - Profant a Kopřiva - Měřička doplňují články o Komiksovém klubu československém či rozhovor s tvůrci ambiciózního projektu Kinoité. Rozsah 48 černobílých stran formátu A5, vylepšena je tentokráte obálka, tištěná na silnějším a kvalitnějším papíře.

26. TÝDEN NA KOMIKS.CZ
Následuje souhrn článků, které jsme pro vás připravili v týdnu od 28. června do 2. července:
Recenze osmého čísla časopisu Crew2
Recenze knihy Hellboy: Spoutaná rakev
Pátá část teorie o komiksu na poli novinařiny
Rozhovor s tvůrci slovenského komiksového webu Com-x2.com

DRUHÁ OBÁLKA KRAJINY PŮLNOČNÍCH STÍNŮ
Comicscentrum pracuje na druhé variantě obálky připravované knihy Krajina půlnočních stínů. Vydavatelství se tak rozhodlo vyjít vstříc těm, komu by se první varianta zdála ošizená a málo barevná.

Foto
Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud