Týden ve světě komiksu 13. – 17. 9. 2004

Sdílej
 
Britský komiks Dandy z roku 1937 byl vydražen v přepočtu za 942 tisíc korun a stal se nejdražším dětským komiksem všech dob. Právě vyšel Eymerikův hněv a chystá se komiks podle seriálu 24 hodin, další Hellboy – Melouchy, třetí Velká kniha Čtyřlístku nebo sedmé číslo fanzinu Bedeman.

CO DALŠÍHO Z COMICSCENTRA?
Po obchodně velice úspěšných Shrekovi a Hellboyovi a realizačně mimořádně náročné Krajině půlnočních stínů připravuje Comicscentrum další zajímavé tituly: nejdříve se objeví buďto televizní 24 nebo další Hellboy - Melouchy. Co z toho bude dříve, záleží na tom, jak rychle bude probíhat licenční jednání. Nechme se překvapit.

AUKČNÍ REKORD PADL
Pomyslným titulem nejdražší dětský komiks všech dob se může od pondělka pyšnit britský komiks Dandy z roku 1937, doplněný malou plechovou píšťalkou. Neznámý obchodník z Essexu za něj dal na aukci v přepočtu 942 tisíc korun. Letos v březnu tentýž muž koupil za asi poloviční cenu první číslo komiksového magazínu Beano. Alespoň jeden fanda, který nežehrá na cenu komiksů.

DALŠÍ VK ČTYŘLÍSTKU KLEPE NA DVEŘE
Proslulé příběhy Čtyřlístku, tak se bude jmenovat již třetí "velká kniha" chronologicky řazených dobrodružství zvířecí třeskoprské čtveřice. Ještě do konce září ji chce poslat na pulty knihkupectví vydavatelství Čtyřlístek. Rozsahem i vzhledem naváže na předchozí dva úspěšné díly (Prvních dvanáct příběhů Čtyřlístku a Slavné příběhy Čtyřlístku).

Foto
PRÁVĚ VYŠLO: EYMERIKŮV HNĚV
Do vydávání komiksů se pomaličku pouští také Mladá fronta. Před časem uvedla oddechového Hobita, nyní vydává knihu mnohem těžšího kalibru: černobílý, 172 stránkový Eymerikův hněv. Původně se jedná o cyklus románů Itala Valeria Evangelistiho, které sám autor převedl do komiksové podoby v podání kreslíře Francesca Mattioliho. Do češtiny přeložila Lenka Staníčková a o ději nakladatel říká: V roce 1341 došlo v Pyrenejích k masakru heretické sekty katarů, které se zúčastnil i mladý dominikán Nicolas Eymeric. Od té doby jej pronásleduje tíživý sen o upálení rodičů malé holčičky a pohled na její panenku, hořící v trávě. Eymerikův učitel, inkvizitor Dalmau, jej tehdy nabádal, aby se snažil zatvrdit vůči podobným scénám. Po jedenadvaceti letech, v roce 1362, se Eymeric vzdává své funkce inkvizitora a odchází do dominikánského kláštera v Geroně. Tam však dostává od papeže Inocence VI. vzkaz, kterým je povoláván do jeho služeb. Se společníkem, fráterem Pedrem Bagueny, odjíždějí do Cahorsu, aby zde vyšetřil smrt dvou inkvizitorů a zničil záhadnou sektu luciferiánů. Quercy, kde se nachází město Cahors, je jednou z oblastí Francie okupovaných Angličany. Eymeric postupně rozplétá klubko intrik a temných tajemství, ale jeho noční můra ho neopouští...

37. TÝDEN NA KOMIKS.CZ
Proklikejte se nášupem našich článků, které jsme připravili v týdnu od 13. do 19. září:
Recenze filmu Hellboy
Druhá část rozsáhlého profilu slavného Mause
Pokračování profilu Almanachu pro cestovatele z druhého dílu Ligy výjimečných

Foto
PIF NASTARTOVAL
Šestimetrový nafukovací Pif vítal celý tento slunný týden příznivce stejnojmenného legendárního komiksového časopisu ve francouzském La Courneuve, kde se veřejnosti představila v rámci otevřených dveří nová redakce. Ta se snaží navázat na tradici a oživit časopis, který býval svého času jediným zahraničním komikovým magazínem, oficiálně dováženým do socialistického Československa.
Zleva doprava se nechali mimo jiné vyfotit Herlé, který bude kreslit sérii s příznačným názvem LoboTommy, Cebe se zase pustil do Forga a vše to zastřešuje šéfredaktor Patrick Apel-Muller. Pilotní seriál Pif a Herkules uchopí po pěti předchůdcích Chicco. A aby toho nebylo dost, první říjnové číslo po letech vdechne časopisecký život pračlověku Rahanovi!
Vše o historii Pifa čtěte ZDE.

BEDEMAN Č. 7 PŘED DOKONČENÍM
Hurá! Hurá! Dokončovací práce na sedmém čísle komiksového časopisu Bedeman finišují a to znamená a/ že brzy posviští do tiskárny, b/ ten správný okamžik na odhalení jeho obsahu. Obé je správně! V prodeji by sedmička měla být do konce září a těšit se můžete mj. na: druhý díl Kinoitů pánů Žambocha a Profanta (který také nakreslil premiérovou barevnou bedemaní obálku), akční nářez Velký zmatek Michala Komárka, autobusovou blood story Honzy Bažanta Attack, Amok & Otok či na drsňárnu a la Tarantino Z cizího krev neteče Vaška Šlajcha. To vše okoření slušná dávka publicistiky (aktuality komiksové i filmové, pozadí vzniku a vydavatelských obtíží komiksu Krakatit nebo pokračování výpravy do prehistorie české komiksové scény). 48 stran formátu A5 a barevná obálka - co chtít více?!
Možná přečíst si o šestce - to je možné zde.

Foto
Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud