Týden ve světě komiksu 17. – 23. 10. 2005

Týden ve světě komiksu 17. – 23. 10. 2005
Sdílej
 
V čestině konečně vyjde proslulý komiks Craiga Thompsona Pod dekou (Blankets), který vyhrál snad všechny myslitelné komiksové ceny. Na leden 2006 se chystá souborné vydání všech DC příběhů Alana Moora v jediné knize pod názvem DC Universe: The Stories of Alan Moore.

BLANKETS POSLEDNÍHO ŘÍJNA
Titulek vše podstatné prozrazuje, ale přece jen podrobněji: Proslulý komiks Craiga Thompsona Pod dekou (Blankets), který vyhrál snad všechny myslitelné komiksové ceny, hodlá BB Art vrhnout mezi lačné české čtenáře za necelých čtrnáct dní, přesně 31. října. A o čemže tento komiksový majstrštyk je? Anotace napoví: Civilně, ale přitom nápaditě a zábavně líčený příběh autorova dětství, mládí a první velké lásky. Zároveň se tu řeší problém lidí, kteří byli vychováni na mírně řečeno nábožensky horlivém (a nemírně řečeno fanatickém) americkém venkově a kteří se pak zpod téhle deky i zpod jiných dek obtížně derou ven. Je to vražedně přímočarý příběh, při kterém si vzpomenete na vlastní věk nevinnosti a lásky tolik, až vás to píchne do srdce jako rampouch z pravé wisconsinské zimy.
Pořádná vázaná knížka o 592 stranách v překladu Richarda Podaného bude stát bezmála stejně korun - přesně 590.

PRÁVĚ VYŠLO: GARFIELD 7, DOTISK
Druhé vydání sedmého garfieldovského sešitu Garfield je na vážkách vydává Crew. Scénář a kresba Jim Davis, překlad Filip Škába, 64 stran formátu A4.

V DC POSBÍRALI ALANA MOORA
Na leden 2006 se chystá souborné vydání všech DC příběhů Alana Moora v jediné knize pod názvem DC Universe: The Stories of Alan Moore. Komiksových příběhů je celkem šestnáct a je mezi nimi také souborně nikdy nevydaný Batman: The Killing Joke a Superman: Whatever Happened To The Man Of Tomorrow. Zcela novou obálku vytvořil Brian Bolland, který je zároveň autorem některých kreseb uvnitř. Mezi další výtvarníky patří Dave Gibbons, Kevin O´Neill, Klaus Janson, Jim Baikie, Joe Orlando, John Byrne a mnoho dalších. Všechny příběhy vycházely v letech 1985 – 1988, a tak tu kromě zmiňovaných najdete také Supermann Annual, Green Lantern, Vigilante, The Omega Man a jiné.

GAVRON V KABINETU

V brněnské galerii Kabinet (Radnická 4) proběhne ve středu 26. října v 17.00 vernisáž komiksového projektu Gavron. Tomáš Kučerovský, Jiří Grus, Ján Lastomírsky, Karel Jerie a Michal Bednář nakreslili podle scénářů Tomáše Prokůpka pět příběhů, které propojuje hlavní postava - Gavron, napůl lidská a napůl ptačí bytost. Na výstavě bude celkem 48 originálních stran o rozměru 40 x 40 cm, všechny příběhy jsou beze slov. Ukázky ze všech komiksů jsou dostupné v doprovodném barevném katalogu, který bude na výstavě k dispozici. Úvodní slovo se po krátkém zdráhání uvolil pronést Martin Přibyl a vedle povinné hudební vložky se náladu účastníků pokusí pozvednout i Pilsner Urquell, jeden z partnerů výstavy. Výstava potrvá do 23. listopadu, galerie je otevřena od pondělí do pátku od 10.00 do 18.00 hod.

42. TÝDEN NA KOMIKS.CZ

Čtyřicátý druhý týden roku 2005 byl na Komiks.cz ve znamení časopisu Aargh:
Recenze Aarghu č. 5.5
Rozhovor s redaktory Aarghu
Celkový profil Aarghu
A kromě toho samozřejmě
Devátý díl práce Mytologické prvky v komiksu
A také informace o šedesátinách V. Steklače
Všechny recenzované tituly je možné zakoupit ZDE.

PETER PAN 6 – OSUDY

Régis Loisel je génius, což dokázal jako kreslíř především ve fantasy Hledání ptáka času. Ten na své šesté pokračování zatím marně čeká, naopak jiná jeho kultovní záležitost, Peter Pan, se po dvouleté odmlce šestého – a nutno jedním dechem i posledního – dílu dočkala. Loisel, pečující o scénář i kresbu, nechává dospět sérii do strhujícího finále a potvrzuje její statut jednoho z nejvýznamnějších současných evropských projektů. Podle kritiků je šestka tím nejlepším a zároveň i nejtemnějším z celé série. Nejen proto, že 29 stran se odehrává ve tmě, ale také proto, že se musí dokončit osud Petera Pana, tedy jeho návrat do reality.

 

Články odjinud