Týden v komiksu 12. – 18. 3. 2007

Sdílej
 
Výstavou komiksů Tomáše Kučerovského a Vladimira 518 začínají Ozvěny KomiksFEST!u. Právě vyšlo: Usagi Yojimbo 1 – Ronin. Tintin bude zfilmován. Hana a Hana na divadelních prknech.

PRÁVĚ VYŠLO: USAGI YOJIMBO 1 – RONIN
Konečně se českému čtenáři dostává do rukou také první kniha dobrodružství osamělého samuraje Yojimba, které má na svědomí scénárista a kreslíř Stan Sakai. Titul Usagi Yojimbo 1 – Ronin je totiž už pátým (po dílech 8 až 11), který u nás Crew vydává. Jinak se ale nic nemění, na 128 černobílých stranách formátu 145 x 205 mm v překladu Ĺudovíta Platy defiluje deset napínavých příběhů: Skřet z Adachigahary, Osamělý králík a dítě, Přiznání, Lovec odměn, Zloděj koní, Vesnice strachu, Tiché jídlo, Slepé prase s mečem, Návrat domů a Lovec odměn II. K ději nakladatel dále uvádí: Začátek Usagiho hrdinské cesty. A jak známo, začátky bývají těžké. Obzvláště, když mu stojí v cestě krvežízniví démoni, krtčí ninjové, zloději koní, chladnokrevní vrazi, dětské lásky... ale také nebezpečný slepý masér Zato a lovec lidí Gen. Nad vším se vznáší temný přízrak v podobě lorda Hikijiho...

Ozvěny KomiksFEST!u – začínáme!

Výstavou komiksů Tomáše Kučerovského a Vladimira 518 z magazínu ERA 21 ARCH518.TK a projekcí filmu Distrikt! začínají v úterý 13. března v 19:00 Ozvěny KomiksFEST!u. Celkem čtyři projekce s doprovodnými přednáškami, a dvě plus jedna spolupracující výstava udržují mezižánrové poselství festivalu – na pořady dne přijdou komiks a architektura, komiks a jazz, komiks a animace, komiksový underground…
Detailní programovou nabídku měsíc trvajících Ozvěn vám nabídneme v nejbližších dnech, program můžete najít na domovské stránce festivalu www.komiksfest.cz.

Hana a Hana na prkna!

Hana a Hana jsou mediálními primabalerínami už nějakou dobu: pokračující komiks v Reflexu, jeho dva reprinty, vlastní webstránka www.hanahana.cz a román, to už asi něco znamená. V závěsu například za ústeckým Aloisem Nebelem nebo obživlým Monstrkabaretem Freda Brunolda v Divadle Nablízko nakonec vyrazily na divadelní prkna i ony. V divadle Paláce Akropolis (dVA) se můžete naživo setkat nejen s nimi, ale i s jejich koncentrovaným tvůrcem Milošem (pánové Čermák a Gašparec se scvrkli do jediného symptomatického autora, kterého ztvárnil Leoš „Nebel“ Noha) či jejich pravděpodobným (žeby?) živoucím předobrazem… Fotogalerii z premiéry najdete v archivu Paláce Akropolis, na další představení můžete zajít například v neděli 18. 3.

TŘICET LET 2000AD

Britský komiksový týdeník 2000AD, mezi jehož autory patřili Alan Moore, Simon Bisley, Garth Ennis nebo Neil Gaiman, oslavuje 30. výročí – první číslo vyšlo 26. února 1977. (Zdroj: Týdeník A2)

Tintin bude zfilmován

Studio Dreamworks režiséra Stevena Spielberga začalo připravovat výpravnou filmovou sérii komiksu Tintin. Zatím není jasné, jaké konkrétní příběhy zfilmuje, ani zda budou snímky hrané nebo animované. První z nich by měl přijít do kin v roce 2009 nebo 2010, pokud zaznamená úspěch, další díly budou následovat. (Zdroj: ČTK)

ČTĚTE NA KOMIKS.CZ OD 12. 3. DO 18. 3. 2007

Stručný přehled článků na Komiks.cz v tomto týdnu:
Recenze CL 14 – Spider-Man V
Recenze komiksu Shrek
Recenze sešitu Garfield 20 – Mluví s plnou pusou
Program Ozvěn KomiksFEST!u
Šestý díl teorie Tintin a etnocentrismus
Všechny recenzované české tituly je možné zakoupit ZDE.

 

Články odjinud