Zpěněný živel

Zpěněný živel
Sdílej
 
Rodeo na divoké vodě je jedním z nejmladších adrenalinových sportů. Jezdcům přináší vzrušení i životní styl, divákům zase dech beroucí podívanou. Čeští borci patří v tomto sportu k nejlepším na světě a mezi nimi je určitě nepřehlédnutelný juniorský závodník Jirka Langer.

Jirko, vysvětli nám, co white water rodeo znamená.

Rodeo na divoké vodě neboli freestylové pádlování se dá přirovnat k akrobatickým sportům. Závodníci v něm ve speciálních kajacích předvádějí různé triky, jako jsou otočky, piruety nebo salta. Jezdí se zpravidla ve vlně nebo ve vodním válci. Takovým místům se říká playspoty. Soutěžní doba je většinou 45 sekund a závodník během ní musí předvést co nejvíce triků, které hodnotí porota.

Kdy tento sport vznikl a kdy přišel do České republiky?


Vodní rodeo vzniklo v polovině 70. let minulého století v USA, a to prý jen náhodou. Tenkrát byly lodě dlouhé a všichni kajakáři se snažili vyhýbat velkým válcům. Ne vždycky se to ale podařilo. Jednou se do velkého válce dostal jakýsi kajakář a voda si s ním pohrála tak, že nechtěně předváděl všelijaké kotrmelce, salta a piruety. Jestli z válce nakonec vyjel, to už nevím, ale ostatní kajakáři jej začali napodobovat. Postupem času se zkracovaly lodě a přizpůsobovaly se pro freestyle. Do Česka se vodní rodeo dostalo počátkem 90. let a od té doby se stále rozvíjí. Vznikla u nás i Národní asociace white water rodea, která má na starosti rozvoj freestylu a pořádání závodů. Oficiální stránky jsou na adrese www. CNAWR.cz.

Jaké parametry má loď pro vodní rodeo?


Pravidla neurčují maximální délku lodi ani její tvar. Takže se dá říct, že můžeš jezdit na čemkoliv. Proto se tomu taky říká freestyle. Jisté ale je, že dlouhá a těžká loď je špatně ovladatelná a neuděláš s ní takové triky jako s lodí krátkou. Pokud se tedy chceš rodeu opravdu věnovat, musíš si pořídit speciální kajak s optimálními tvary. Většinou je délka lodi srovnatelná s výškou kajakáře. Značek a typů lodí pro freestyle najdeš na trhu několik. Nejlepší je ale ta loď, ve které se cítíš nejvíce jistý.

Jaké další vybavení je potřeba?


Kajak je samozřejmě základ. K tomu si musíš sehnat šprajdu (speciální neoprenový kryt okolo límce lodi a tvého těla), bez které by ti nateklo do lodi a rychle by ses potopil. Pro vodní manévry je potřeba pádlo. Povinností by měla být přilba a záchranná vesta. Voděodolné oblečení je pro komfort a proti podchlazení v chladnějším období.

Kolik takové základní vybavení stojí?


Záleží na tom, kolik chceš do tohoto sportu investovat a jaké chceš mít pohodlí. Nová loď stojí kolem třiceti tisíc korun a ostatní výbava tě může přijít na dalších třicet tisíc. Za tyto peníze budeš ale zaručeně v suchu i po několika eskymácích a tuhém boji ve velkém válci. Začátečníkovi však bohatě postačí výbava za polovic. Když se k novým věcem budeš chovat dobře, pár sezon ti určitě vydrží. Jenže výbava není ten největší finanční problém. Nejdražší na tomto sportu je asi doprava k místům pro ježdění. Proto často jezdíme ve skupinkách, abychom co nejvíc ušetřili a taky se dobře pobavili.

V jakém věku je nejvhodnější s rodeem na divoké vodě začít?


Myslím, že lze začít v kterémkoliv věku, pokud člověk udrží pádlo v rukou. Nejlepší je začínat nějakým vodním sportem, např. vodním slalomem, který je dobrý na techniku i fyzičku. Pak je teprve dobré uvažovat o koupi kratší plastové lodi, tzv. playboatu. Na něm se jezdec naučí orientaci ve vlnách a postupně může začít zkoušet složitější triky. Až teprve potom by měl přijít free -stylový kajak. Určitě by se jezdec neměl věnovat jen freestylu, ale občas si zajet i nějakou drsnější řeku s delší lodí pro sjezd, tzv. creekovkou.

Jak ses k tomuto sportu dostal ty?


Vodní freestyle mě ohromil, když jsem zhruba před pěti lety na splavu nedaleko svého bydliště potkal domácí kajakáře, mezi nimiž byl i můj nynější dobrý kamarád Honza Špindler, který předváděl všelijaké otočky a piruety na krátké lodi. V té době jsem už vlastnil kajak, s nímž jsem pouze sjížděl řeky. Pro freestyle vhodný nebyl, tak jsem po několika marných pokusech o rodeo musel zvolit kratší loď a tím to začalo.

Jak často a kde trénuješ?


Freestylové pádlování je hodně závislé na přírodních podmínkách, času a taky na penězích. Obvykle jezdím na vodu o víkendech a ve volných dnech, kdy zrovna nemusím být ve škole. Vodácká sezona je u nás dlouhá, ale v létě bývá sucho. Často se stává, že vyrážíme za vodou do okolních zemí, např. do Rakouska, Německa, Slovinska nebo dál do Francie či na Korsiku. Zima je u nás taky suchá, a navíc studená, takže nezbývá nic jiného než držet formu v bazénu s kajakem a neuškodí zajít i do posilovny. Kajakáři, kteří nevydrží v bazénu a klidnou vodou jsou znudění, vyrážejí do celého světa na delší pádlovací dovolenou.

Na kterých řekách u nás lze provozovat tento sport?


Občas jsou ideální podmínky i u nás. Na jaře, když taje sníh, si dobře zajezdíš skoro kdekoliv. Jakmile se zvedne voda, objeví se pěkné vlny a válce. Nejlepší místa se vybírají pro závody, např. na řece Moravici, na Vltavě v Českém Vrbném u Budějovic a v Praze na kanálu v Troji. Kamenice nebo Jizera v severních Čechách jsou zase výborné pro sjíždění divoké vody.

Jak by měla vypadat ideální řeka pro white water rodeo?

Stejnou otázku jsme si před časem položili s kamarády od vody v mém okolí. Ideální voda pro freestyle? Určitě by měla být nezávislá na vodním stavu, neměla by být daleko od domova a měla by být dostatečně silná pro všechny triky, které lze na vodě provádět. Proto jsme se rozhodli postavit si vlastní "řeku".


Ujal se toho především výborný technik a vodák Zdenda Špindler a za pomoci několika dalších známých jsme vybudovali na požární nádrži v obci Sopotnice nedaleko Ústí nad Orlicí umělou motorovou vlnu. Pohánějí ji dva motory z historických vozidel Tatra. Pomocí lodních šroubů a speciální konstrukce vodu tvarujeme tak, že na nádrži dlouhé zhruba padesát metrů máme ideální místo pro rodeo bez závislosti na přírodě. Je to jediná umělá vlna poháněná pomocí motorů v Evropě a zároveň nejvýkonnější na světě.

Co ti freestylové pádlování dává?


Na to je jednoduchá odpověď. Žádná pravidla, žádná omezení. V kajaku sedíš sám, nikdo tě nebrzdí a taky ti nikdo nepomáhá. Cokoliv uděláš, je jen na tobě, a tak v danou chvíli na vlně jsi jejím pánem ty, pokud zrovna nekrotí ona tebe. Při závodech jsou sice stanovená jistá pravidla, ale ta pouze určujou bodové ohodnocení za každou figuru a dávají ti časový limit pro jízdu. V jakém pořadí a co všechno předvedeš, je jen na tobě. Je to prostě freestyle. S vodním rodeem nezažiješ nudu.



Jirka Langer


Narozen: 18. května 1989
Bydliště: Libchava u Ústí nad Orlicí
Škola: třetí rok na Střední škole aplikované kybernetiky v Hradci Králové, obor virtuální grafika
Sponzor: UAX street wear
Záliby: počítačová grafika, fotografování, freestyle na vodě
Oblíbená hudba: ska, které patří k freestyle, jazz, blues
Vzkaz pro vás: Pokud zavítáte na nějaký závod v Čechách, určitě mě potkáte. Kalendář závodů a další informace najdete na www. CNAWR.cz. Freestyle vyzkoušejte, stojí to za to!



Kalendář akcí CNAWR Rodeo Tour 2007

4.-5. 8. Čunovo
11.-12. 8. Troja
8.- 9. 9. Sopotnice

Evropský pohár

4.- 8. 7. Švédsko
23.-29. 7. Galície, Španělsko



Závodní kariéra

Jirka Langer se v loňském roce na všech závodech umisťoval v popředí a na konci roku na body zvítězil v CNAWR rodeo tour 2006. Stejnou sérii jel také v kategorii mužů, v níž získal bronzovou medaili. Ve stejném roce získal také titul mistra republiky v juniorské i v mužské kategorii. V seriálu závodů Evropského poháru (Švýcarsko, Německo, Česko) se umístil vždy druhý a počtem bodů se stal vítězem evropského poháru 2006 v juniorské kategorii.



Závodní kategorie

Závodníci jsou rozděleni podle stylu, pohlaví a věku do různých kategorií. Kajakáři, kteří používají pádlo s listy na obou koncích a v kajaku sedí, patří stylově do kategorie K1, pak K1M je pro muže, K1Z pro ženy, K1MJ a K1ZJ pro juniory. Závodníci, kteří v kajaku klečí a mají jen jeden list pádla, si říkají singlíři a patří stylově do kategorie C1. Věk a pohlaví jsou značeny stejně jako u kajakářů. Dále se jezdí kategorie otevřených kánoí s označením OC1.



Češi a svět

Čeští jezdci mají ve světě výborné jméno. Na mezinárodních závodech se český tým umisťuje v popředí a má i řadu titulů. Můžeme se chlubit zlatou medailí z mistrovství světa v Rakousku, kterou získala teď už bývalá juniorka Kačka Migdauová. Měli jsme také výborné zastoupení loni na světovém poháru v Americe, kde nás skvěle reprezentovali teď už také bývalí junioři Honza Špindler a Kuba Němec. Na letošním mistrovství světa nás reprezentovali právě Jirka Langer a Honza Bubník.



Jak začít s rodeem, radí mistryně světa Kateřina Migdauová

Aby mohl člověk začít s freestylem, je důležité opravdu umět ovládat jízdu na kajaku. Když si někdo přečte náš článek o freestylu na divoké vodě a řekne si, že by to chtěl taky zkusit, má před sebou dlouhou cestu. Dlouhou, ale určitě zábavnou. Je dobré si najít vodácký oddíl, pokud možno v okolí bydliště.

Často se v oddílech jezdí nejen na kajacích, ale i na kánoích pro jednoho nebo dva padlery. Tak získáte základy pádlování na různých typech lodí, což se vám bude hodit. Pokud budete směřovat k rodeu a už umíte zatáčet, couvat, vyjíždět do proudů a vracáků, provádět eskymácký obrat na jistotu (dobrý trénink je třeba v zimě v bazénu) a sjedete si nějakou řeku, vyzkoušejte kajak rodeových tvarů (je kratší a má menší výtlak). Pak můžete začít zkoušet triky. Třeba svíčky a piruety ve vracáku, nájezdy a otočky ve válcích a vlnách.

Na vodě se vždy najde někdo, kdo už něco takového zkoušel, a může vám poradit. CNAWR (Česká národní asociace white water rodea) pořádá několik závodů a akcí ročně. Také na jejích stránkách můžete najít nejen informace o závodech, ale i o různých výletech na řeky i na trénink rodea. Najdete tam také popisy nejrůznějších freestylových figur. Freestyle pádlování mohu doporučit i dívkám. Kde jinde než na vodě najdete tolik krásných mladých mužů připravených vám kdykoliv pomoci?

 

Články odjinud