Žlutá rodinka na stříbrném plátně

Žlutá rodinka na stříbrném plátně
Sdílej
 
Simpsonovi konečně v kině. Do českých kin se konečně dostal dlouho očekávaný snímek Simpsonovi ve filmu.


Při této příležitosti jsme si k rozhovoru pozvali autora největšího českého serveru o žluté rodince Simpsonovi.cz Lubora Macha, o kterém se občas mluví, jako o největším českém simpsonologovi. Co je na tom pravdy?

Lubor Mach (21) provozuje nejobsáhlejší český web o Simpsonových (www.simpsonovi.cz). Jestli si ale myslíte, že nedělá nic jiného, než že kouká na oblíbený seriál, jste na omylu. Kdysi ho to chytlo, ale dnes si zábavy se žlutou rodinkou užívá poskrovnu.

Lubore, rychlokvíz na začátek: Ve kterém roce se začali vysílat Simpsonovi, jaké je prostřední jméno Homera a jak se píše Apuovo příjmení? Bez přemýšlení a rychle!


Vůbec nevím, dál.

To jsem teda od největšího českého simpsonologa nečekal.


Připravoval jsem se na otázky typu: "Jak se máš, Lubore?" "Co pořád děláš?" "Máš rád papoušky?"

Tak dobře. Máš rád papoušky?


Papoušky miluju! Zrovna nedávno jsem jednoho dostal, korelu chocholatou. Zatím nemluví, jenom kaká a jí. A jmenuje se Bart, čímž se můžeme oslím můstkem dostat zpět k Simpsonům.

Super! Pamatuješ si, kdy ses poprvé setkal se Simpsonovic rodinou?


Poprvé? To mi mohlo být tak sedm. Tenkrát jsem uznával jenom Želvy Ninja a kouzelníka Čárifuka. Až pak přišel zlomový okamžik, kdy mě můj bratr nalákal na Simpsony. Vůbec mě to nebavilo, ale líbil se mi ten hlas na začátku, který říká "Producentské centrum převzatých pořadů Praha uvádí...". To mi vlastně zůstalo do dneška.

Jak dlouho děláš web simpsonovi.cz a kolik ti to zabírá času?


Letos v září můj web oslaví krásných deset let a za tu dobu ho zhlédlo asi 1,5 milionu lidí, což je příjemné. Za studentských let jsem se mu věnoval často a rád. Teď už je to horší, ale i tak se snažím návštěvníkům včas dodávat horké novinky ze světa Simpsonů.

Jak se za tu dobu tvůj web proměnil? Pracuješ na něm sám?


Změny to byly opravdu razantní. Zpočátku šlo spíš o stránky s obrázky, pak jsem začal přidávat informace, popisy epizod, hlášky jednotlivých postav, až se z toho vyvrbilo to, co tam najdeš dnes. Web od samého začátku obhospodařuji sám, nerad se o úspěch dělím ještě s někým. A rozhovor v ábíčku je obrovský úspěch!

To mě těší. Jaké máš ohlasy čtenářů? Sleduješ návštěvnost?


Nemůžu si stěžovat. Vzhledem k nízkému věku mých návštěvníků jsou ohlasy hodně upřímné, někteří z nich i doufají, že jejich mail předám Marge. Hrozně mě to baví! Návštěvnost se pohybuje okolo 2000 lidí denně, což je proti osmi lidem, kteří web navštěvovali v roce 1997, rozhodně příjemná změna.

Od fanoušků seriálu Simpsonovi byly občas slyšet výtky na adresu České televize. Hlavně kvůli vysílacím časům nebo ignorování Futuramy, mladší sestry Simpsonových. Jak se podle tebe Česká televize chová k animovaným seriálům?


Česká televize neví, o co v případě Futuramy přichází. Chtěl jsem ji tam prosadit, dokonce jsem osobně tento seriál do ČT donesl, ale snaha zůstala bez ohlasu. Nevím, kde přesně je problém, pravděpodobně nedostatek financí. Každopádně Simpsonovi jsou na ČT tutovka, zrovna v těchto dnech se na Kavčích horách dabuje 17. řada, takže fandové seriálu určitě nemusí zoufat. A fandové Futuramy se k jednotlivým epizodám dostanou jiným způsobem.

Z obsahu tvého webu je vidět, že máš přístup i tam, kam se klasický televizní divák nedostane. Jak ses dostal tak blízko?


Ano, je to tak. Už ani nevím, jak k tomu přesně došlo, ale jednoho jsem se objevil v dabingové uličce České televize a dostal jsem možnost v tichu a se slinami u úst sledovat dabování Simpsonů. Skamarádil jsem se s režisérem českého znění, panem Zdeňkem Štěpánem, čehož si neuvěřitelně cením.

O snímku Simpsonovi ve filmu víš taky určitě mnohem víc než kdokoliv z nás. Co od něj čekáš? A co máme čekat my?


Těšte se, přátelé! Měl jsem možnost být u dabování scén pánů Dejdara a Lábuse, takže jsem viděl hromadu vtipných scén. Simpsonovský humor zůstane zachován, takže se fandové nemusí obávat nejhoršího. Já se bavil královsky - a to jsem viděl jen asi deset minut čistého času.

Líbí se ti víc originální namluvení, nebo český dabing?


Jednoznačně český dabing! Kdo řekne, že originální dabing je lepší, je ňouma a snaží se odlišit od ostatních. Už jen to, že v USA seriál dabuje plus minus deset lidí a u nás ten počet přesahuje třicítku, o něčem svědčí. V tomto případě si obrovské poděkování zaslouží jednoznačně pan režisér Zdeněk Štěpán, který v roce 1991 obsadil do hlavních postav tehdy ještě neznámé herce menších divadel a očividně nesáhl vedle! Vždyť i dozorce z USA, který přijel dohlížet na dabing Simpsonových ve filmu, se nestačil divit, když na dabing Marge dorazil postarší chlapík, který ze svého hrdla dokáže vydávat nezaměnitelný ženský hlas.

Viděl jsi asi všechny díly seriálu... Můžeš posoudit, jestli se mění kvalita sérií? Mně třeba díly první série připadají o dost slabší než epizody pozdějších sérií.


Fakt? U mě je to přesně naopak. První série jsem hltal už jako capart a dneska, když chápu i dalších 90 procent vtipů, mě baví ještě víc. Byly spíš ze života, necítil jsem tam takovou snahu tvůrců udělat vtip za každou cenu. Každý díl měl začátek a krásný konec. To mi u novějších dílů chybí. Podívám se, pobavím se a tím to pro mě končí. Díly jako Volání divočiny, Bart kazisvět nebo Šílený Homer jsem viděl minimálně stokrát. Ale možná vnímám nové díly jen jinak, protože mám čím dál tím míň času.

Kolik času trávíš sledováním seriálu?


Upřímně? Když si v neděli vzpomenu, podívám se určitě na nový díl. Opakování starých řad většinou nestíhám. Když je někdy večer čas a nálada, pustím si jeden ze starších dílů. Takže to sečtu: sledování seriálu mi týdně zabere necelou hodinku. Nic moc, co?

Asi to bývalo lepší, ne?


Přesně tak. V době základky snad neexistoval den, kdy bych neviděl aspoň tři díly za sebou. Znal jsem ty díly nazpaměť, a i když jsem některým fórům nerozuměl, smál jsem se od začátku do konce. To byly časy.



Buďte první

Každý správný fanoušek Simpsonů měl mít ve svém diáři červeně poznamenané datum 25. 7. 2007. V Uherském Hradišti v rámci Letní filmové školy ten den proběhla exkluzivní předpremiéra snímku Simpsonovi ve filmu, který měl v USA premiéru až 27. 7. 2007.

Že se na akci zasmějete, bylo zajištěno. Účast přislíbili dabéři Martin Dejdar (Bart), Jiří Lábus (Marge), Helena Štáchová (Líza) a další, kteří vás bavili nejen historkami z dabování. Akce začala ve čtvrt na dvanáct a po skončení filmu jely na plátně epizody seriálu až do rána.



Simpsonovi ve filmu

Mluvilo se o tom roky, ale až teď se to stalo! Celovečerní film o rodince Simpsonových je na světě a jeho premiéru máme za sebou (viz box o předpremiéře). Autoři byli na informace o filmu skoupí, ale něco už je přece jenom venku (uzávěrka tohoto ABC byla ještě před premiérou filmu - pozn. redakce): Homer provede tu nejhorší věc svého života a lidstvu bude hrozit globální katastrofa.

Spekulace o tom, jestli Bart přijde o panictví, se zatím nepotvrdily, ale ani nevyvrátily. Fanoušci pak z různých trailerů vyčetli, že se ve snímku objeví americká kapela Green Day, herec Tom Hanks a snad i Arnold Schwarzenegger jako prezident USA! Ano, Simpsonovi svůj humor opravdu nezapřou.



Lubor Mach

věk: 21 let
Simpsonovy sleduje: 14 let
bydliště: Praha

Simpsonovi na internetu:

Web Simpsonovi.cz funguje bezmála deset let a obsahuje opravdu vyčerpávající informace ze světa Simpsonů. Najdete tam seznam všech dílů, popisy epizod a charakterů, oblíbené hlášky postav, exkluzivní reportáže z dabingu nebo krátké skeče Simsponů, které běžely v americké televizi (pořad Tracy Ulman Show) ještě před vznikem samého seriálu.

 

Články odjinud