World Of Warcraft - Průvodce hrou

World Of Warcraft - Průvodce hrou
Sdílej
 
World of Warcraft je jedna z nejúspěšnějších počítačových her historie a na celém světě ji hraje už přes devět milionů hráčů. Proto vám přinášíme tohoto průvodce: zájemci se dozvědí základní herní principy - a těm, kteří už hru znají, by měl článek přinést zajímavosti navíc.


Úplné základy

WoW je MMORPG - tedy hra na hrdiny pro mnoho hráčů současně. Hráli jste Dračí doupě? Tak tady ho hrajete s tisíci lidí najednou. Cílem je toulat se po světě, bojovat s nestvůrami a plnit questy - úkoly, které vám rozdávají bytosti, potulující se po světě. No, a hlavně se bavit a potkávat nové přátele, třeba ze Švédska nebo Itálie.

Vlastnosti a jejich význam

Vaše postava bije potvory a plní questy, zlepšuje se a stoupá po úrovních, až dostoupá k finální, sedmdesáté. Cestou se jí zlepšují vlastnosti - a právě na vlastnostech záleží váš úspěch nebo neúspěch v boji. U jednotlivých povolání zmiňujeme stručně, které vlastnosti jsou pro ně důležité, tady je celý výčet. Síla (STR) vám umožní dělat větší rány nablízko, zatímco obratnost (AGI) zvyšuje šanci k zásahu a sílu rány na dálku.

Inteligence (INT) zvyšuje zásobu kouzelné energie - many, spirit (SPI) potom její regeneraci (čím více spiritu, tím rychleji se vám dobije mana, spotřebovaná na kouzlo). Poslední stamina (STA) zvyšuje celkový počet vašich "životů" (tedy kolik zásahů unesete). Z toho celkem logicky plyne, že jste-li kouzelník, nemusí vás vůbec zajímat síla, a naopak - válečníkovi je vysoká inteligence prostě k ničemu.

Výbava klíčem k úspěchu

Je důležité si uvědomit, že hlavním kritériem kvalitních věcí jsou právě vlastnosti, které vám přidávají. Obecně platí, že bílé věci jsou horší než zelené, modré jsou ještě lepší a fialové nejlepší - ale musí být pro vás. Modrou drátěnou košili se sílou a staminou může nosit i lovec - ale není to moudré, lepší je vzít věc i horší (zelenou), když je na ní tolik potřebná obratnost. Hrajte, jak vás baví, ale hrajte hlavou - obrovský meč se zvýšenou útočnou silou vypadá moc hezky, ale kouzelník s ním vypadá docela směšně.

Správná parta!

Na masivních hrách (pro mnoho hráčů) je nejlepší právě to, že vás hraje víc. WoW si můžete sice užívat a na nejvyšší úroveň postoupit i sami, ale společný boj proti nestvůrám ve skupině je zábava, jakou najdete v málokteré jiné hře. Proto se družte - a když už skupinu děláte, snažte se, aby byla vyvážená. Vždy potřebujete, aby někdo dělal tzv. tanka (silné brnění, stojí ve předu) a někdo healera (to je ten, co léčí), na ostatních pak je, aby potvoru ubili. Tak se družte a bavte, snad vám k tomu dopomůže pár rad, které jsme pro vás rozprostřeli na těchto stránkách.

Zajímavé rovnice 1 - Attack power!

Attack power (útočná síla) je důležitý ukazatel pro povolání, která bojují zbraněmi (ne kouzly). Útočná síla se přičítá k síle vaší zbraně - jsou to tedy dvě zcela nezávislé věci. AP (Attack Power) se zvyšuje jednak vlastnostmi (viz popisky u jednotlivých povolání - obvykle je to síla), jednak přímo předměty, které mají vlastnost zvyšovat attack power. Zjednodušeně tedy platí, že potvoře dáte ránu podle toho, jak dobrou máte zbraň a jak vysoký AP. Přesná rovnice je síla zbraně + (AP krát rychlost zbraně) / 14.

Zajímavé rovnice 3 - Bonus healing

Bonus damage and healing je vlastně útočná síla pro kouzlící povolání. Nezískáte ji jinak než z předmětů, které mají tuto vlastnost na sobě přímo napsanou a pozor: zvýšená (bonus) účinnost (damage) může platit jen pro některé školy kouzel (ohnivá, ledová, atd., vždy je to v popisku napsáno). Bonus k útoku, který takto získáváte, neplatí pro všechna kouzla stejně. Bonus healing zvyšuje jenom účinky léčení a obecně platí, že plný bonus se projeví jenom u momentálně nejvyšších stupňů vašich kouzel - a snižuje se u kouzel kratších, slabších a instantních.

Zajímavé rovnice 3 - Aggro!

Když bojujete ve skupině proti silné potvoře, přichází důležitý aspekt hry: kontrola aggra. Aggro (také threat, v překladu vztek nebo nenávist) znamená, jak moc má potvora chuť zaútočit na některého hráče - cíl je, aby největší aggro měl válečník (tank) a nejmenší léčitel. Zjednodušeně platí, že každou ranou vytvoříte tolik aggra, za kolik udeříte. Léčíte-li, generujete aggra polovinu síly kouzla. Válečník nebo druid v medvědí formě generují threatu o něco víc, druid v kočce nebo zloděj naopak méně. Zápas tedy funguje tak, že začíná tank, snaží se dělat nejsilnější zásahy a speciální útoky, které generují aggro navíc - a ostatní se připojují pozvolna a začínají spíše se slabšími kouzly. Stejné je to z léčením - nejprve použijte malá kouzla a ta, která léčí sama během doby působení (tzv. HoTs), teprve až tank nasbírá dostatečné aggro, použijte ta větší. Speciální schopnost taunt (nadávka) funguje tak, že tank, který ji použije, dostane přesně stejně aggra, jako má ten, kdo ho má aktuálně nejvíc.

Nebojte se aukční síně!

Hodně hráčů WoW nepoužívá aukční síň - což je ale určitě škoda! Je to přitom jednoduché - do aukce vložíte věc, kterou někde najdete nebo vyrobíte a přitom ji nepotřebujete a třeba si ji někdo z hráčů koupí. Šedivé věci do aukce nedávejte, ty prodejte vendorovi (obchodník). U věci nastavujete dvě ceny - tzv. bid je částka, kterou lidé zaplatí, a když nikdo jiný nepřihodí víc, věc po vypršení aukce dostanou. Buyout je konečná cena - pokud někdo zaplatí ten, dostane věc ihned. V aukční síni se dá vydělat hodně peněz - sbírejte květiny nebo minerály, a místo abyste z nich vyráběli, zkuste je prodávat právě v Auction Housu. Budete překvapeni, jak rychle zbohatnete. Nejvýhodnější je obvykle dávat věci do aukce na osm hodin a ideální čas je odpoledne všedního dne. Zkuste to.




Povolání: Lovec

(Hunter, též hunta)
Základní rozlišovací znak: Luk a kocour
Poslání: Střílet do potvor, zachraňovat křehká povolání
Jak na to: Základní vlastností lovce je obratnost (bonus k obraně a útoku), ale hodí se i intelekt a stamina.
Mizerný lovec: Mizerný lovec vystřelí do potvory, a když se tato rozeběhne k němu, počká, a pak ji tluče sekerou. Neví totiž, že jeho luk dělá zhruba trojnásobné rány...


Povolání: Válečník

(Warrior, též war)

Základní rozlišovací znak: Meč a štít
Poslání: Držet potvory dál od kouzelníků
Jak na to: Pro válečníka je hodně důležitá síla - čím větší, tím větší dává rány. Stamina mu dá víc životů, obratnost větší šanci potvoru trefit.
Mizerný válečník: Mizerný válečník si ve skupině potvor vybere jednu a tu bije všemi silami. Ostatní ho chvíli tlučou, ale po prvním léčivém kouzlu se vrhnou na kněze.


Povolání: Kněz(Priest)

Základní rozlišovací znak: Léčí
Poslání: Léčit
Jak na to: Ve skutečnosti může být kněz i vynikající zabiják, v obou případech ale potřebuje hodně intelektu - a nějaký ten spirit.
Mizerný kněz: Mizerný léčící kněz se nejdříve dlouho kouká, a když je válečník skoro mrtvý, použije nejmocnější léčivé kouzlo, takže se všechny potvory vrhnou na něj.


Povolání: Černokněžník

(Warlock, též lock)

Základní rozlišovací znak: Nosí s sebou démona
Poslání: Děsit potvory
Jak na to: Warlock sice potřebuje inteligenci, ale klíčovou vlastností je stamina! Umí totiž proměňovat život na manu - a život si dobíjet z potvor.
Mizerný černokněžník: Hned po zahájení boje začne sypat na potvoru jeden shadow bolt za druhým. Neví, že jeho největší síla je v kouzlech, která potvoře ukrajují život pomalu sama.


Povolání: Mág

(Mage)

Základní rozlišovací znak: Občas se vám teleportuje před očima
Poslání: Sypat jedno kouzlo za druhým
Jak na to: Mág zcela stojí na intelektu - spirit a stamina jsou sice také důležité, ale hlavní je mít co nejvíce many.
Mizerný mág: Mizerný mág vběhne doprostřed potvor a začne kouzlit "exploze", které zraňují všechny nepřátele v dosahu. Všichni nepřátelé v dosahu pak zraňují kouzelníka.


Povolání: Zloděj

(Rogue, čte se roug, nikoliv roudž!)

Základní rozlišovací znak: Není vidět
Poslání: Útočit ze zálohy
Jak na to: Podobně jako lovec je i zloděj závislý na obratnosti, ovšem neměl by podceňovat ani sílu - útok se totiž počítá i z ní.
Mizerný zloděj: Mizerný zloděj stojí před potvorou a mlátí ji. Neví, že má schopnosti k tomu ji omráčit, oběhnout - a zranit mnohem mocnějším útokem zezadu.


Povolání: Paladin

(Paladin, česky též palát)

Základní rozlišovací znak: Zlatý meč a zlatý štít
Poslání: Zachraňovat ostatní
Jak na to: Paladin potřebuje v podstatě všechny vlastnosti, podle druhu své hry upřednostňuje intelekt (pro léčivá kouzla) nebo sílu (pro boj).
Mizerný paladin: Největší chyba u mnoha paladinů je to, že hrají paladina. Jestli si myslíte, že budete silní jako válečník a ještě k tomu léčit, tak... nebudete.


Povolání: Druid

(Druid)

Základní rozlišovací znak: Někdy vypadá jako medvěd
Poslání: Dělat, co je zrovna potřeba
Jak na to: Druid také potřebuje všechno; hraje-li ve zvířatech, tak zejména sílu a obratnost, léčí-li, potom intelekt.
Mizerný druid: Mizerný druid nejdřív sesmahne potvoru kouzlem, a až k němu tato přijde, tluče ji v druidí podobě holí nebo palcátem. Což jí neubližuje.


Povolání: Šaman

(Shaman, též šamy)

Základní rozlišovací znak: Totemy
Poslání: Dělat obrovské rány kouzly nebo sekerou
Jak na to: Záleží na tom, jestli jste spíš na kouzla nebo na mlácení. Mlátící šaman potřebuje sílu, ten kouzlící inteligenci.
Mizerný šaman: Neví, že ke kouzlení potřebuje odstup. Zblízka bojujte palcátem, a když chcete kouzlit, popoběhněte.

 

Články odjinud