To nejsou kouzelníci, to jsou freebandisté

To nejsou kouzelníci, to jsou freebandisté
Sdílej
 
Český florbalový freestyle jede! Florbal je poměrně mladý sport a každý rok si získává tisícovky nových příznivců po celém světě.

Foto Tomáš Tesař

Přestože je v rozpuku a prožívá obrovský boom, stihla se z něj oddělit větev, která spíš než tradiční sport připomíná kouzlení s míčkem na hůlce - freebandy.

Jediné, co je spojuje s florbalem, je dírkovaný plastikový míček a hůl. Čepel hokejky je totiž uzpůsobena tak, aby v sobě mohla míček přenášet - má tedy kruhový otvor.

A jak freebandy vzniklo? Každý, kdo k florbalu aspoň na chvíli přičichl, si zkoušel různé fígle, přehazování, obtáčení kolem těla nebo třeba dribling ve vzduchu. Postupně se tohle umění začalo prosazovat i ve hře samé - během mezistátních turnajů nebo na exhibicích hráči předváděli, že florbal neznamená jen dát hezkou branku.


Parádičky ukazovali během zápasu, ale hlavně o přestávkách, kde tato freestylová soutěž získala název Z II. "Jde o mladičkou disciplínu, která vznikla z florbalového freestylu. Kdysi si florbalisti-hračičkové přihýbali plastové čepele, aby mohli ve hře udělat nadstandardní kličku," dodává jeden z pionýrů tohoto stylu u nás Petr Ďarmek.

Praha byla první


Ve Skandinávii byli trochu napřed a v březnu roku 2006 tam udělali celostátní mistrovství v Z II. Zároveň vynalezli nové čepele s dírou. Odtud byl k suverénní disciplíně už jen kousek. Tehdy soutěžící předváděli freestylové prvky v pohybu, přes překážky, v časovém limitu. To vše pod dohledem odborné poroty a k zábavě publika.

Na letním florbalovém turnaji Czech Open se ten rok objevila disciplína i v Česku, do konce roku se přejmenovala na freebandy a Z II se stalo oficiální obchodní značkou výrobků pro tenhle sport. "Ačkoli formální podoba freebandy byla vytvořena ve Švédsku, první klání se uskutečnila v Praze," říká k tomu Petr.

Nyní se česká hráčská základna počítá v desítkách lidí. "Florbalový freestylista je dnes skoro v každém klubu. Freebandy ovšem vyžaduje trénink, a tak hráčů zatím tolik není," vysvětluje Petr Ďarmek, proč jsou oficiální čísla tak malá.

Důležitá je i exhibice


Jenže na rozdíl od klasického florbalu, kde nás zatím severská konkurence válcuje, ve freebandy to bylo od počátku jinak. Češi to dokázali už začátkem loňského roku na speciálním campu ve Švédsku. "V některých momentech jsme vynalézavější a komplexnější, prostě lepší," reaguje Petr. Možná je to tím, že freebandy není jen o rychlosti a dalších sportovních dovednostech, ale vstřebává i umělecké vlivy a velkou dávku exhibicionismu. Nejsou tu sice rozhodčí ani gólmani, ale zahrnuje v sobě trochu z florbalu, freestylu a dokonce i lakrosu. A důležité je u toho všeho vypadat stylově.

"Freestylisté a freebandisté se primárně věnují florbalu. Jakmile florbalová sezona u nás v dubnu končí, kreativci sahají po freestylovém nádobíčku," přibližuje současnou situaci Petr. Ve Švédsku je základna širší, sportu se věnují třeba i hokejisté nebo nadšenci. "U nás je trend spíš opačný: florbal je teprve na vzestupu a k nasycení jeho základny zatím nedošlo. Nicméně platí, že pokud někdy freebandovku vyzkoušíte, budete překvapeni, jak vás vymýšlení triků a zachytávání míčku pohltí bez ohledu na věk," dodává Petr Ďarmek.



Pravidla

Protože oficiální zákony pro hru zatím neexistují, hráči se dohodli na těchto bodech:
- Protihráči se k sobě staví čelem, ne zády


- Blokování hole je dovoleno
- Co nechceš, aby soupeři dělali tobě, nedělej jim
- Vyhrát není důležité



Průběh hry


Úkolem je nabrat míček a udělat jednoduchý nebo složitější freestyle prvek. Pak obejít protihráče, správně přihrát vzduchem nebo skórovat do speciálních branek. Ty mají například tvar dutých sloupů se třemi dírami s různým bodovým ohodnocením.


Vybavení

Slušnou hokejku pořídíte za 1400 Kč, čepele stojí kolem tisícovky. Na jaře chystá český dovozce freebandového vybavení řadu promoakcí, a tak bude vybavení na nějakou dobu levnější.



Internet


(www.freebandy.cz)


(www.freebandy.com)


(www.floorballfreestyle.cz)

 

Články odjinud