Na kole s mistry - Bikový kemp Marosana 2008

Na kole s mistry - Bikový kemp Marosana 2008
Sdílej
 
Výukový kemp Marosana nám představí dva instruktoři z loňského ročníku - Filip Matuš a Kuba Fišer, s nimiž se můžete setkat i letos od 19. července v Bikeparku Dolní Morava, kde se koná další ročník kempu, tentokrát i s kurzem adrenalinového focení.

Kluci, jak jste začali jezdit na kole?

Filip

Já jezdím na kole od dvou let. V pěti letech jsem vyhrál první závody v cyklotrialu, později jsem celkem pětkrát získal titul mistra republiky a byl jsem druhý na MS. Díky úspěchu v trialu jsem se dostal do tehdy největšího sjezdového týmu v republice Grafobal Semtex. Dostal jsem dobré kolo a byl zařazen do reprezentace, ve které se mi v té době podařilo jako jedinému juniorovi v historii získat tři tituly mistra republiky ve sjezdu za sebou. Byl jsem sedmý v downhillu na ME, čtvrtý v dualu na ME v elitní kategorii, i když jsem byl věkem ještě junior.

Kubajsz


Já jsem začal až ve čtrnácti letech potom, co jsem si vyzkoušel spoustu sportů - karate, atletiku, fotbal a skate, od kterého mě kámoš přivedl ke kolu. Chytlo mě skákání a freeride, zkusil jsem si závody a pak jsem si dal přihlášku na Marosanu, která mi pomohla doladit styl a získat zkušenosti.

Filipe, pamatuješ si Kubu z jeho prvního kempu?

Filip

Jasně. Houpal se na kole a poskakoval tak dlouho, až dostal přezdívku Klokan. Byl zvyklý z ježdění v lese, kde je skákání na kole potřeba kvůli zrychlení, ale Kubajsz to dělal i na sjezdové trati. Snažil se jet co nejefektněji, ale při poskakování mu za chvíli nestačila fyzička.

Jakou disciplínu dneska jezdíte?

Filip


Mojí disciplínou je downhill, sjezd. Jenom já, kopec a čas. Nikdo mě neruší. Odstartuju, jsem někdy až šest minut na trati. Je to poměrně dost psychicky a fyzicky náročné. Musím vydržet jet na sto procent delší dobu než například při fourcrossu, kde se jede jen kolem 40 vteřin. Baví mě pocit volnosti i během závodu.

Kubajsz


Souhlasím s Filipem. Sjezd je pro mě číslo jedna. Je to jen na mně, jak se s tratí poperu. Velkou roli hraje fyzička, ale bez dobré psychické průpravy by to taky nešlo. Sjezdu se věnuju naplno, ale rád si zaskáču i na dirtu a nebo na fourcrossu. A na odreagování je nejlepší freeride po lese.

Co vás přivedlo k tomu, že jste začali koučovat Marosana kemp?

Filip


Ten projekt se mi moc líbí. Já takovou možnost neměl: někam přijet, kde by mně někdo zkušenější poradil. Myslím, že pro začínající jezdce je to skvělá škola.

Kubajsz

Já jsem na kempech vyrostl a vím, že je to určitě dobrý začátek. Proto jsem nabídku koučování moc rád přijal. Je to pro mě další zkušenost, stejně jako pro kempery.

Nebojíte se, že si takhle vlastně vychováváte konkurenci?

Filip

Já jsem si zrovna takhle vychoval tady Kubajsze. Ale to určitě není na škodu. Nechceme přece stát na kopci sami.

Myslíte si, že je tenhle sport nebezpečný?

Filip


Závodím od pěti let a nemám jedinou zlomeninu ani steh. Vždycky je tu možnost jet bezpečně. Sjezd je dost založený na přemýšlení. Trať si musíte předem projít, kouknout na každý kořen, kámen, odhadnout ideální rychlost a uvážit svoji fyzickou i psychickou formu, protože když jezdíte závody, musíte být v kondici celý rok. A kdo jezdí bez rozumu, ten u tohohle sportu dlouho nevydrží. Takže rozhodně se nebojte na kemp přijet. Tenhle sport je bezpečný tak, jak si ho uděláte.



Jakub Fišer - KUBAJSZ

Studium: 4. ročník na Evropské obchodní Akademii se zaměřením evropský hospodářský asistent
Vzor ve sportu: Sam Hill
Vzor v životě: nemám, nerad se opičím

Oblíbená hudba: všechno nekomerční, od jazzu přes hip hop až po tvrdou muziku; konkrétně třeba John Legend, Swollen Members, Hilltop Hoods, Slipknot, Artic Monkeys
Nejoblíbenější film: Man on Fire, Brak
Nejbližší cíl: být v top ten v ČR
Největší adrenalin: na startu mistrovství světa, deset vteřin před vyjetím
Nejoblíbenější trik: table top a suicide
Webovky:

(www.kubajsz.com)






Filip Matuš

Studium: střední, momentálně dálkově studuju ATVS Palestra Praha, 4. ročník
Práce: vedoucí výrobního úseku v potravinářské výrobě
Vzor ve sportu: František Mrázek
Vzor v životě: každý, kdo něco dokázal čestnou a čistou cestou
Oblíbená hudba: od Smetany přes jazz, soul, r´n´ b´, rap, metal po HC
Nejoblíbenější film: Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště

Nejbližší cíl: absolvovat sezonu bez vážnějších zranění
Nejlepší kámoši z ježdění: Damjan Siriški, Kamil Tatarkovič
Největší adrenalin: maturita
Nejoblíbenější trik: whip a table top
Webovky:

(www.FILIPMAT.US)


Info a příhlášky:

marosana2008@atlas.cz




Nejmladší na kempu


Nejmladšímu kemperovi Matyáši Rajtorovi bylo deset let a byl často středem pozornosti. Byl na kempu s tátou, ale ten si bohužel hned první den zlomil klíční kost.

Matyáši, jaké máš zájmy kromě kola?

Jezdím na in-line bruslích, dvakrát týdně chodím na florbal a taky jezdím s fingerboardy.

Tvoje nejoblíbenější lokality na ježdění?

Bikrosová trať v Praze na Hůrce nebo v Praze-Řepích. A hlavně v dirty Praze-Sobíně.
Foto

Nejoblíbenější trik?

Dělám docela dobře one-hand a učím se x-up. Naopak nerad šlapu do kopce.

Máš nějaký vzor?

Určitě Damjana Siriškyho.

Co se ti nejvíc líbilo na kempu?

Hlavně videokoučing, určitě super byl park - dirty a bedna. Naučil jsem se docela dobře jezdit fourcross, předtím jsem ho moc nejezdil. Změnil bych jídlo, protože nebyl ani jednou smažený sýr! A určitě bych neměnil kouče.

Pojedeš letos znovu?

Když to táta zaplatí, určitě ano!


Filipův názor

Matyáš na mě udělal dojem hned první den, kdy se i přes nízký věk a vzrůst neztratil mezi ostatními a lítal ve vzduchu, jako kdyby mu bylo o pět let víc. Jeho silnou a zároveň zápornou stránkou je tvrdohlavost. Největší Matyášovou výhodou je asi rodina, která ho v těchto aktivitách podporuje - jeho táta se kempu sám aktivně zúčastnil.


Marosana Camp 08


Projekt Marosana Camp 08 bude obsahovat ucelený program vzdělávacích aktivit, které spojují sport, svět fotografie a zdravý životní styl. Hlavní myšlenkou kempu je naučit se prostřednictvím oblíbeného sportu zdravému životnímu stylu. Proti předchozím ročníkům, kdy šlo pouze o výukový kemp cyklistiky (downhill, 4X, freeride), je ročník 2008 nový v tom, že spojuje cyklistiku s výukou adrenalinové fotografie. Obě skupiny kemperů bude v programu spojovat každovečerní videokoaching a fotokoaching a každodenní odpočinkové aktivity.


Program bike kempu


- instruktážní výuka vedená těmi nejlepšími z oboru
- fyzická průprava, trénink a životospráva
- kurz první pomoci
- protidrogová tematika
- stavba překážek
- jízda freeride - zásady pobytu v přírodě bez negativního vlivu na životní prostředí
- správný výběr kola, údržba a servis, volba komponentů (v ceně kempu jsou k dispozici značková kola špičkové úrovně k zapůjčení, stejně tak vlek)
- každodenní hodnocení při videokoachingu, prostor pro prezentaci sponzorů kempu


Program foto kempu

- instruktážní výuka adrenalinové fotografie vedená těmi nejlepšími z oboru
- výběr snímků a následné úpravy, seznámení s moderními technologiemi
- kurz první pomoci, zásady bezpečného pohybu na trati - zásady pobytu v přírodě bez negativního vlivu na životní prostředí
- protidrogová tematika
- správný výběr fotoaparátu a ostatní fototechniky, možnost zapůjčení od sponzora (v ceně kempu)
- každodenní hodnocení při videokoachingu, prostor pro prezentaci sponzorů kempu


Video Marosana kemp 2007


 

Články odjinud