Proti gravitaci - Freestyle motocross

Proti gravitaci - Freestyle motocross
Sdílej
 
V deseti letech dostal Libor Podmol první motorku, ve čtrnácti začal závodit. Přestože se mu dařilo, zjistil, že jeho srdce bije pro něco jiného.


Osud ho zavál k rampě, stačil jediný skok a bylo jasné, že freestyle motocross (FMX) ho už nepustí.

Nedávno ses vrátil z road tripu, kde jste jezdili na pit bikách (malé motorky - pozn. red.).

Zorganizoval jsem road trip, aby kluci viděli, jak se v zahraničí jezdí na pit bikách. Naložil jsem je všechny do karavanu a vyrazili jsme. Přes den jsme jezdili, v noci jsem přejel na další lokaci a tak to trvalo týden. Projeli jsme Česko, Německo, Belgii a Nizozemsko.

FMX vypadá dost nebezpečně...


Ale při normálním motocrossu máš kolem sebe třicet šílenců, kteří se tě snaží předjet nebo ti skočit na záda! Ve FMX jezdíš sám a všechno záleží jen na tobě.

Přesto - dá se předcházet zranění třeba tréninkem?

Čím víc tréninku, tím míň zranění. Ale FMX je pořád náročnější. Na každém contestu se zraní dva tři lidi, což nebývalo. Kdo dnes chce vyhrát, musí víc riskovat.

Jak se učíš nové triky?

Existují dva postupy. Zaprvé se skáče na hlínu, na normální dirtový skok. Krok za krokem se zkoušejí jednodušší triky. Druhá možnost je skákat do molitanu. Tak se trénujou hlavně backflipové variace, které se člověk nemůže učit po částech, protože když to nedotočí, dopadne na hlavu.

Je FMX finančně náročný?


U klasického motocrossu musíš mít jednu, lépe dvě dobré motorky, často přezouvat gumy, ladit motor. Při FMX stačí koupit sériovou motorku do sto tisíc korun, helmu, boty a můžeš jít skákat třeba v teplácích. A můžeš skákat dobře!

V čem se liší tvoje motorka od té klasické motocrossové?

Je to upravená motocrossová motorka Suzuki 250. Protože hlavně skáču, nepotřebuju, aby tlumiče braly menší nerovnosti dráhy, takže jsou víc napevno. Řídítka jsou vyšší, abych se mohl lépe pohybovat: strkat tam hlavu, ruce a nohy. Taky mám ořezané plasty ???, abych se měl za co chytit. Při všech tricích do backflipu používám i tlumič řízení, motorka pak jede rovně.

Kolik lidí tvoří českou FMX scénu?

Je nás asi pět. Zdá se to málo, ale třeba v Německu jsou na našem levelu asi tři jezdci. Na to, jak malá země jsme, máme hodně dobrých jezdců. Ale chybějí lidi, kteří by jezdili jen tak pro zábavu. Až letos se objevil Ondřej Záruba, je mu patnáct a říkáme mu Čert - jde do toho naplno.

Co se ti honí hlavou, když jsi ve vzduchu?

Nic. Nejlepší je nemyslet na nic. Jakmile máš něco v hlavě, nesoustředíš se. Když najíždíš na rampu, musíš vědět, že se trik povede. A když si něčím nejsi jistý, třeba rychlostí, je lepší zabrzdit a neskočit.




Libor Podmol (24)


přezdívka Mouka
bydliště Znosim (Vlašimsko)
motorka Suzuki 250
hudba punkrock
největší úspěch vicemistr světa FIM v letech 2006 a 2007
koníčky pit bike, BMX, afterparty

 

Články odjinud