Zoom č. 19/2009

Zoom č. 19/2009
Sdílej
 
Na americké poušti jelo více než 223 km/hod.

nejrychlejší auto na páru •  archiv ABC

Vyprahlá solná jezera a pouště v Americe působí sice strašidelně, ale někteří lidi je milují. Pro někoho blázni, pro ostatní prostě milovníci rychlosti. Každoročně tu probíhá několik srazů, kam se z celého světa sjíždějí piloti s monoposty, aby vytvořili nové rychlostní rekordy. Na konci srpna padl poblíž Edwardovy letecké základny v Kalifornii další. Se svým zeleným "britským parním autem" se tu předvedl Charles Burnett. Na jemném, ale ostrém písku poblíž přistávací plochy plné vojenských stíhaček pokořil 103 roky starý rekord vozidel poháněných parou. Burnett a jeho zelený šíp, jak by se dal vůz pojmenovat, dosáhl v měřeném úseku rychlosti 223,7 km/hod.

 

OST


VŠEHOCHUŤ

Had z autobusu

všehochuť •  archiv ABC

Autobusáci v Kataru asi nemají přes léto nic na práci. Protože jak jinak si vysvětlit, že vyjeli s 325 autokary na dálnici a vytvořili z nich pětikilometrovou kolonu.

Mini slaví

Britské auto Mini, které ve světě proslavil Mr. Bean, letos slaví 50. narozeniny. Za tu dobu jich bylo prodáno přes šest milionů.

 

OST


Max, nejstarší pes na světě

Max - nejhstarší pes na světě •  archiv ABC

Guinessova kniha rekordů nemyslí jen na lidské rekordy, ale občas nahlídne i do zvířecí říše. Jako třeba v případě amerického teriéra Maxe.

Ten se na začátku letošního srpna dožil neuvěřitelných 26 let a stal se tak nejstarším psem na zeměkouli. Agentury však mlčí o tom, jestli je Max po narozeninovém dortu, který mu připravila jeho majitelka, stále v pořádku nebo již v rukou ošetřujících zvěrolékařů.

Mezi zvířata, která jsou dlouhověká, patří například želva sloní (žije přes 200 let), slon (70 let) nebo šimpanz (50 let).

 

OST


Málo místa? Pořiďte si druhý monitor

Málo místa? Pořiďte si druhý monitor •  archiv ABC

Někomu nestačí ani velké 30palcové monitory a hledá, jak by si ještě více rozšířil pracovní plochu. Zajímavým nápadem je MIMO. Sedmipalcový monitor s rozlišením 800 x 600, který stačí k počítači připojit jen přes USB. Jediný kabel zvládne přenášet jak obrazová data, tak zabezpečí i napájení. Ocení jej zejména majitelé notebooků s menšími displeji. MIMO monitor lze natočit i na výšku (PIVOT) a je dokonce dotykový.

Autor

Vratislav Harabiš

 

Články odjinud