Tajemný svět Keltů

Tajemný svět Keltů
Sdílej
 
Navštívili jsme ZŠ Tomáše Garriqua Masaryka v Praze 7, abychom s vámi otestovali stolní hru Keltis: Cesta kamenů.

Strategická hra Keltis: Cesta kamenů nás zaujala hned z několika důvodů. Za prvé jsme věděli, že se stala v roce 2008 v Německu hrou roku. Za druhé nám přišla velmi tajemná a zábavná.

Rozhodli jsme se, než hru dáme jako dárek pro nové předplatitele ABC, otestovat ji přímo na vás - našich čtenářích. Vydali jsme se tedy za dětmi ze základní školy Tomáše Garriqua Masaryka v Praze 7, abychom znali i váš názor. Jak nám potvrdili žáci z páté třídy působí na ně Kelti velmi lákavě a hned by si ho místo vyučující hodiny zahráli.

Adéla, Thran Thu, Míša a Jakub hned krabici rozebrali a začali studovat pravidla. Hra je určena pro 2-4 hráče od 8 let do sta.

Podstatou hry je posouvání herních kamenů po "kamenné" cestě. Karty mají hodnotu 0-10 v pěti barvách, které odpovídají pěti cestám. Na konci hry se sčítají různé bonusy, i záporné.

Míša - Líbí se mi, jak je hra udělaná. Je fajn, že je propojena s historií.

Jakub - Doma žádné hry nemám. Keltis je strategická hra a to mě baví.

Thran Thu - Hra má moc hezkou grafiku, zahrála bych si jí s bratrancem.

Adéla - Moc se mi líbí ornamenty na kartách. Je ale trošku moc velká.

Nyní i jako dárek pro nové předplatitele, více informací ZDE

Keltis •  Albi

 


 

Recenze

Hra s keltskou tématikou připomíná cestu životem, kterým zmítá osud v podobě štěstí a smůly. Proto je míra strategie značně ovlivněna náhodou. Smyslem hry je dojít se svými hracími kameny po cestách co nejdále a nasbírat při tom nejvíce bodů, které se na konci hry sčítají.

Kameny na začátku své cesty stojí na políčkách se zápornými hodnotami, stejně jako v keltském moudru: Každý člověk začíná v záporu, ale každým krokem vpřed se posouvá do oblasti kladů. Pohyb kamenů na herním plánu se neodvíjí od hodu kostkou, ale vykládáním vhodných karet - sestavováním pomyslné postupky ve stejné barvě a keltském ornamentu.

Záškodnická strategie je při téhle hře možná, ale nemusí se, tak jako v životě, pokaždé vyplatit. Hra končí v okamžiku, kdy cílové oblasti dosáhne pátý kámen kteréhokoliv z hráčů. Nezbývá, než sečíst body za cesty a speciální body za získané kameny přání. Vyhrává hráč s největším počtem bodů.

+ zábavné i pro 2 hráče

- grafické zpracování

 

Albi, počet hráčů 2-4, od 10 let, doba hraní cca 30 minut

 

hodnocení: 90%

Tomáš Tvrdý

 

Články odjinud