Stvůry z jiných dimenzí - Zastavte kulky ve střílečce Wolfenstein

Stvůry z jiných dimenzí - Zastavte kulky ve střílečce Wolfenstein
Sdílej
 
Němci toho za druhé světové války zničili dost. A teď si představte, že se jim navíc do rukou dostala magická síla tajemného černého slunce, která dokáže z jiných dimenzí chrlit hordy příšer.

Ve střílečce Wolfenstein se vrací agent B. J. Blazkowicz, aby nacisty i jejich netvory zastavil a pomohl odboji rozsekat základnu zla ve městě Isenstadt.

Z počátku se Wolfenstein tváří jako tunelovitá a nepříliš výjimečná střílečka, v níž máte neustále dostatek nábojů pro svůj samopal a postupujete přes desítky nepříliš chytrých protivníků. Autoři však nenechali pokračování slavné hry utopit v průměrnosti a přidali několik zvláštností, které souvisí s tajemnými amulety. Díky nim pronikáte do jiné dimenze a získáváte speciální schopnosti jako zpomalení času, objevování tajných průchodů, zvyšování účinnosti zbraní a náš nejoblíbenější štít, který dokáže zastavit i vracet kulky.

Wolfenstein •  archiv ABC

Aby náckové už vůbec neměli šanci, ve městě si lze za nalezené zlato nakupovat vylepšení zbraní a do rukou se vám dostanou i hrůzu nahánějící bleskomety Tesla či Particle Gun. Trochu rušivě působí volné cestování po městě na základny odboje a následně zpět do místa, kde začínají mise, přičemž pokaždé se musíte prostřílet kordony nepřátel.

V novém Wolfensteinovi nenajdete převratné novinky, které by ho dostali mezi revoluční tituly, ovšem akce má říz, skvělou atmosféru i tempo a poskytuje uhrančivý pocit vlastní neohroženosti. Výlet do jiných dimenzí rozhodně doporučujeme.

 

Hodnocení: 75%

+ svižná a chytlavá akce, speciální schopnosti, široká nabídka arzenálu a jeho vylepšení, hardwarově nenáročné, design úrovní zejména v druhé části hry

- tupí AI protivníci, otravné cestování městem

Výrobce: Raven Software

Web: www.wolfenstein.com

 


 

Co se hraje

 

Boj s temnými silami začíná

Krysy, obří pavouci, zrádné Harpyje, draci a démoni, to všechno jsou klasičtí obyvatelé fantasy světů. Také v Drakensang: The Dark Eye proti nim pozdvihnete meč a pokusíte se vypálit kořeny zla dusící město Ferdok.

 

Na tom není nic neobvyklého, že? Takových RPG jste přeci už hráli! Ale přehlédnout Drakensang, jedno z nejlepších RPG tohoto roku, by byla velká chyba. Hned při volbě postavy pocítíte sílu RPG prvků a ohromí vás neskutečný počet možností, jak si svoji postavu nadefinovat.

Boj s temnými silami začíná •  archiv ABC

V Drakensang je motorem zábavy především touha vylepšovat vlastnosti svých bojovníků, kouzelníků i jiných postav z vaší až čtyřčlenné skupiny. Díky nalezeným předmětům a vývoji svých dovedností budou lépe zacházet s mečem, sesílat silná kouzla a jinak čelit nepřátelům. Laborování nad vyváženými schopnostmi party hrdinů je skutečně strhující.

Podobně na tom je i příběh, kterým se prokousáváte skrze dialogy s mnoha postavami a užíváte si průzkumu rozlehlého světa. Zmínit musíme i promyšlený soubojový systém, který umožňuje bitvu pozastavit a zadat kdykoli nové rozkazy.

Drakensang je bytelná hra, jež ctí klasiky žánru. Pokud vám seděly třeba tituly série Gothic, tak povedený Drakensang rozohní vaší dobrodružnou krev stejným způsobem.

 

Hodnocení: 79%

+ vývoj postav, dobrý příběh, rozmanité prostředí, mnoho zbraní a nepřátel, krásný živý fantasy svět nutící k jeho průzkumu

- občas špatně umístěná kamera, pomalý způsob hraní nemusí vyhovovat každému

Výrobce: Radon Labs

Web: www.drakensang.com

Tip: Hra se u nás prodává v Anglickém jazyce s českým manuálem, ale čeština je již ve vývoji. Jak práce na překladu pokračují se dovíte, když na Google.com zadáte klíčová slova farflame drakensang

 

Články odjinud