Nejtemnější animák všech dob

Nejtemnější animák všech dob
Sdílej
 
Děsivá pohádka jménem Číslo 9: Probíhá válka, obě strany zbrojí jako o život a snaží se vytvořit zbraň, která by dostala nepřítele definitivně do kolen...

Jednomu vědci se podaří vyvinout robota s vlastní inteligencí, vynález mu ale zabaví vláda a využije ho v boji proti nepříteli. Zdá se, že bude vyhráno, když v tom ejhle... Inteligentní roboti si postaví hlavu a do kolen jde nakonec lidstvo.
Říkáte si, že tenhle příběh znáte? Míří snad do kin další pokračování filmové série Terminátor?
Nikoliv, řeč je o novém animovaném filmu Číslo 9, jehož hlavním hrdinou není Arnold Schwarzenegger, ale hadrový panáček s devítkou na zádech.
V roce 2005 měl premiéru jedenáctiminutový film 9, kterému se dostalo velkého úspěchu včetně nominace na Oscara v kategorii Nejlepší krátký animovaný film. Není tedy divu, že se režisér Shane Acker rozhodl téma rozvést do podoby celovečerního filmu. Jestli ale čekáte další z řady animáků plných barevných balonků a bláznivých postaviček, nedočkáte se. Číslo 9 je místy až děsivou vstupenkou do postapokalyptického světa zamořeného smrticím plynem, kam přes husté mraky plné jedů nedopadne ani kapka deště. Všechno živé umřelo a jediné, co po tomhle světě chodí, je osm hadrových panenek a zubatá ocelová příšera, před kterou se panenky schovávají. To vše se ale změní, když ožije Devítka.


 

HODNOCENÍ: 80 %
+ NETRADIČNÍ A SILNÝ ANIMÁK, VYPJATÉ A AKČNÍ SCÉNY

- OPRAVDU JEN PRO OTRLÉ, I PŘES HAPPYEND NIC MOC VESELÉHO

ČÍSLO 9, USA 2009, 79 MINUT

REŽIE: SHANE ACKER

DISTRIBUCE: HCE, V KINECH OD 9. 9. 2009

 

ČÍSLO 9 NA WEBU Na www.iabc.cz najdete původní krátkometrážní snímek 9 a trailer k celovečernímu filmu Číslo 9.

 

Články odjinud