Kdo střeží Strážce?

Kdo střeží Strážce?
Sdílej
 
Když v roce 1986 začali Strážci vycházet, bylo zřejmé, že komiks už nebude takový, jaký do té doby čtenáři znali.

Spolu s podobně přelomovým komiksem Batman: Návrat temného rytíře, kterým legendární kreslíř Frank Miller vrátil Batmanovi jeho slávu a důstojnost, postavili mezi pojmy komiks a vážná literatura rovnítko. A jak se na tomto přerodu podíleli Strážci? Především tím, že jejich svět není 'černobílý', jak tomu u komiksů bývá. Neexistují v něm prohnilí padouši s touhou zničit svět ani chrabří superhrdinové, kteří se jim v tom snaží zabránit. Je tu jen dobro a zlo, které je v každém člověku a jak s tím naloží, záleží jen na něm.
Strážci jsou maskovaní hrdinové, jenž se rozhodli něco změnit, ale postupem času přestávají vnímat hranice, za které už by se ve svém boji proti zlu měli vydat. Z této situace vychází i motto celého komiksu, které pochází až ze starověkého Říma: Quis custodiet ipsos custodes, tedy Kdo hlídá ty, kdož střeží nás? Kdo střeží Strážce?
Strážci vás zavedou do Ameriky v polovině osmdesátých let. Studená válka je v plném proudu a maskovaní hrdinové už jsou pasé. Kdo by se také zajímal o bandu 'pošahaných' dobrodruhů, oblékajících se po nocích do mnohdy legračních kostýmů a honících v nich padouchy, když je na spadnutí jaderná válka a konec světa.

 


HODNOCENÍ: 99%

+ PŘELOMOVÝ KOMIKS, KTERÝ MÁ I PO 30 LETECH PO VYDANÍ CO ŘÍCT

- NENÍ PRO KAŽDÉHO

 

WATCHMEN: STRÁŽCI, USA, DC COMICS 1986, BBART, 416 STRAN

SCÉNÁŘ: ALAN MOORE

KRESBA: DAVE GIBBONS

PŘEKLAD: VIKTOR JANIŠ

VÁZANÁ SAZBA, VYŠLO 4. BŘEZNA 2009

 

Články odjinud