Akční drama 2012: Mnoho povyku pro nic

Akční drama 2012: Mnoho povyku pro nic
Sdílej
 
Film 2012 je nechtěná parodie na apokalyptický velkofilm

Pokud bude mít předpovídaný konec světa v roce 2012 podobnou intenzitu jako stejnojmenný film, nemáme se čeho bát, lidstvo je zachráněno. Po zhlédnutí dlouho očekávaného snímku, který měl podle reklamní kampaně aspirovat na film roku, musí mít divák pocit, že to celé byla jen velká nafouklá bublina.
Přestože ukázky z filmu působily přímo monumentálně, v neuvěřitelně dlouhé stopáži (téměř tři hodiny!) se velkolepé efekty rozpustily jako kostky ledu v horkém čaji. To je v situaci, kdy jsou efekty víceméně to jediné, čím se může film chlubit, problém. Paradoxem také je, že obří vlny a výbuchy supervulkánu jsou animované s největší pečlivostí, některé „civilní“ záběry ale působí, jako by byly natočené domácí kamerou. Posledním hřebíkem do rakve je příšerně roztahaný konec, který začíná snad už v půlce filmu. Při závěrečném proslovu si divák klade otázku, jestli to režisér Roland Emmerich myslí opravdu vážně.
Jedna z hlavních postav se snaží v přeživších vzbudit soucit s lidmi, kteří se chtějí na poslední chvíli zachránit, zatímco do lodi doslova už teče. A hádejte, jak to dopadne.

 



HODNOCENÍ: 55 %

 

+ EFEKTY, BLÁZNIVÝ MODERÁTOR V YELLOWSTONU, KTERÝ MĚL PRAVDU

- PŘÍŠERNĚ DLOUHÉ A UTAHANÉ, PŘEDVÍDATELNÝ PŘÍBĚH A ČITELNÉ CHARAKTERY

2012, USA 2009, REŽIE: ROLAND EMMERICH, 158 MINUT, V KINECH OD 12. 11. 2009

Klíčová slova:
film, apokalypsa, akcni, 2012, parodie
 

Články odjinud