Fingerboardová sezona je tu!

Fingerboardová sezona je tu!
Sdílej
 
Je zima a slunečných dnů, které vybízejí k jízdě na skateboardu, už moc nebude. Nastává ideální období pro fingerboard. Ani zdaleka se u něj tolik nenadřete, ale zábavy je s ním skoro stejně.

 

I když takový fingerboard měří jen pár centimetrů, člověk si s ním může užít hodně legrace. Existují dokonce lidé, kteří této zmenšenině skateboardu věnují většinu svého času, někteří se jí dokonce živí. Fingerboarding přitom vznikl jen jako kratochvíle amerických skateboardistů. Když zrovna nešlo jezdit na klasickém skatu, zkoušeli to se vším, co měli po ruce. Místo fingerboardu posloužilo dřevěné prkýnko nebo ohnutá kreditní karta, rampu zase nahradil například lavor. První fingerboardy vznikaly doma a na jejich výrobu se používal karton, dřevěná míchátka na kafe a náprava z angličáků. Průlom nastal, když jedna skateboardová značka vyrobila přívěšky na klíče právě ve tvaru zmenšeného skateboardu dokonce i s pohyblivými kolečky.

 

Fingerboarding ist gut

Opravdovou revoluci ale fingerboarding prožil až později, kdy se z hry transformoval v opravdový sport. Nejsilnější fingerboardová komunita na světě dnes funguje v sousedním Německu. Právě Němci totiž z fingerboardingu udělali sport na profesionální úrovni. Jako první přišli s dřevěnými deskami a překážkami, které mají o poznání jiné parametry, než ty z hračkářství. A jak se pozná kvalitní fingerboard? Především musí být ze dřeva, nejlépe z několika vrstev. Zároveň platí, že čím věrněji připomíná klasický skate, tím je lepší. Ovšem pozor, takový profesionální fingerboard klidně může stát to samé, co normální skateboard, tedy několik tisíc korun. Není tedy divu, že sponzorování jezdců zajetými skateboardovými firmami je v Německu docela běžné.

 

Skateboard má prima bráchu, menšího

Němci také pořádají oficiální mistrovství světa, na než se sjíždějí nejlepší jezdci ze všech koutů země. To poslední proběhlo na konci letošního května v německém Schwarzenbachu, kde tisíce diváků sledovaly umění stovky top závodníků. A podle čeho se hodnotí, kdo je nejlepší? Překvapivě ani ne tak podle složitosti triků, ale podle preciznosti jízdy. Jezdci mají jednu ruku za zády a triky dělají jak nízko to jde. Dávno pryč jsou časy, kdy se soutěžilo o to, kdo skočí nejvyšší ollie. Mimochodem, ollie je stejně jako u normálního skateboardingu naprostý základ. Když se ale jeho pilování budete pořádně věnovat, fingerboard vám dovolí mnohem víc než klasický skateboard. S prsty totiž „vykouzlíte“ triky, o kterých by se mohlo klasickým skateboardistům jen zdát.

 

Kickflip 5-0 grind: Naučte se ho pomocí naší fotogalerie

Pro tento trik je nutné mít zvládnuté triky kickflip a 5-0, které pak stačí zkonbinovat. Mějte na paměti, že vše chce trénink.

 

Klíčová slova:
fingerboard, trik
 

Články odjinud