Naše léčivé byliny III - Blín černý

Sdílej
 
Blín černý má podobu lepkavě chlupaté, až 80cm vysoké, dvouleté, někdy i jednoleté byliny se světle hnědým vřetenovým kořenem a jednoduchou, přímou lodyhou. Látky obsažené v rostlině se používají například jako antiastmatikum, mají také tišící účinek při revmatických potížích.

Blín černý [Hyoscyamus niger L.]

Má podobu lepkavě chlupaté, až 80cm vysoké, dvouleté, někdy i jednoleté byliny se světle hnědým vřetenovým kořenem a jednoduchou, přímou lodyhou. Stonek je bohatě obrostlý listy, které jsou peřeně zubaté až chobotnatě vykrajované, nebo hluboce zubaté. Dolní listy jsou spíše řapíkaté, objímavé a hustě oddělené, 6 až 15cm dlouhé. Horní listy jsou poloobjímavé. Určité kulturní odrůdy mají listy až 40cm dlouhé.
Květy jsou na krátké stopce a tvoří hustě posetá pole. Mají baňkovitý kalich a špinavě žlutou, až fialově žilkovanou korunu, která je v ústí červenofialová. Plod je dvoupouzdrá, mnohosemenná, výčkatá tobolka. Jedna rostlina má více než 10000 semen. Květy můžeme spatřit v červenci a srpnu, u dvouleté rostliny v květnu a červnu.

Foto
Blín nalezneme zejména v Evropě a Asii. U nás roste zejména na rumištích, u cest a na polích. V některých zemích se dokonce pěstuje.
Užívanou částí je list, semeno a nať. List a nať se sbírají v době květu, přibližně od června do srpna a suší se ve stínu. Semena se sbírají krátce před úplným dozráním, přičemž se nať při sběru seřízne, nechá se dozrát a poté se semena vymlátí a vyčistí. Při sběru a následné manipulaci je třeba zachovat velkou opatrnost, protože droga obsažená v rostlině a semenech je prudce jedovatá. Jedná se o skopolamin a hyoscyamin. Obě tyto látky se od roku 1940 vyrábějí převážně z listů australských stromů Duboisia myoporoides, které obsahují až 4% skopolaminu.
Obě tyto látky jsou téměř totožné s látkami obsaženými v rulíku a působí také stejně.
Látky obsažené v rostlině se používají například jako antiastmatikum. Osvědčují se i jako účinné proti bronchiálnímu astmatu. Mají také tišící účinek při revmatických potížích.
Pro velkou jedovatost však tyto látky může předepsat jen lékař a mohou se také užívat jen pod jeho stálým dohledem.
Příště si něco řekneme o Bolehlavu.