Naše léčivé byliny V - Brusnice borůvka

Sdílej
 
Borůvku svým vzrůstem můžeme přiřadit do skupiny keříků. Dorůstá výšky až 50cm, její kořen je položený, kmínky jsou plazivé s zelenými ostrohrannými větvemi. Čaj ze sušených listů se používal jako lék při cukrovce, vzhledem k většímu obsahu glukoniů, než u ostatních rostlinných přípravků. V poslední době se užívají výtažky z plodů k výrobě přípravků, jež zpevňují stěny cév, srdce a ke zvýšení ostrosti zraku.

Brusnice borůvka [ Vaccinium myrtillus L.]

Borůvku svým vzrůstem můžeme přiřadit do skupiny keříků. Dorůstá výšky až 50cm, její kořen je položený, kmínky jsou plazivé s zelenými ostrohrannými větvemi. Listy jsou střídavé, vějčitě okrouhlé, špičaté a na okraji jemně zubaté. Jednotlivé květy jsou až 5mm veliké, vyrůstající na 3-5mm dlouhých stopkách. Květy bývají zelené, až narůžovělé. Plodem jsou tmavě modré, až černé mnohosemenné bobule, které zrají od července do srpna. Květy můžeme spatřit v květnu a červnu.

Foto
Borůvka patří mezi eurosibiřské a suboceánské typy. U nás je rozšířena od nížin, až po subalpinské stupně, ve světlých, obzvláště jehličnatých lesích, na humózní a nepříliš suché půdě bohaté na ziviny. Ve světě je rozšířena zejména v Evropě, v severní Asii a v Severní Americe. Původně jde o lesní druh, který se přirozenou cestou dostal do vysokohorských poloh a do nelesního prostředí. Její výskyt na daném území indikuje určitý stupeň oligotrofnosti ( kyselosti ) půdního prostředí.
Užívanou částí je plod a list. Plod se sbírá v době úplné zralosti ručně, nebo hřebeny, ale tím dochází k devastaci vlastních keříků. Po sběru se musí dokonale usušit na slunci, nebo ve stínu. List se sbírá od června do konce září sdrhováním a po té se suší ve stínu, nebo na slunci. Hlavní účinnou látkou plodu, je tříslovina, různé organické kyseliny, cukry a barviva. List obsahuje ž 11% tříslovin a látky snižující hladinu cukru v krvi ( glukokiny ).
Čaj ze sušených listů se používal jako lék při cukrovce, vzhledem k většímu obsahu glukoniů, než u ostatních rostlinných přípravků. V poslední době se užívají výtažky z plodů k výrobě přípravků, jež zpevňují stěny cév, srdce a ke zvýšení ostrosti zraku.
Z plodů se také vyrábí výborný kompot a sirup se specifickou, nakysle sladkou chutí.
Příště si něco povíme o Brusnici brusince.