Naše léčivé byliny VI - Brusnice brusinka

Sdílej
 
Brusinka je svým vzrůstem poněkud menší, než borůvka, která dosahuje výšky až 50cm. Brusinka je naopak menší, výšky 10 - 30cm a je bohatě rozvětvená. Účinnou látkou využívanou farmaceutiky, jsou fenolové glykosidy, třísloviny a flavonoidy. Tyto látky slouží zejména jako dezinfekce při zápalech močových cest.

Brusnice brusinka [ Vaccinium vitis-idaea L.]

Brusinka je svým vzrůstem poněkud menší, než borůvka, která dosahuje výšky až 50cm. Brusinka je naopak menší, výšky 10 - 30cm a je bohatě rozvětvená. Její listy jsou střídavé, neopadavé, vějčité se slabě podvinutým okrajem. Na rubu jsou světlejší a hnědě tečkované. Kmínky jsou šupinaté, plazivé s přímými oblými větvemi, které jsou v mládí keříku pýřité.
Květy jsou bílé, nebo hnědě růžové, až 5mm velké, uspořádané do zvonkovité koruny, která je hustě směstnaná do ohnutých hroznů.
Plod je lesklá, kulatá bobule, která se po uzrání zbarví do červena. Květy můžeme spatřit od června do července.

Foto
Na rozdíl od borůvky je brusinka druhem spíše subkontinentálním. U nás je rozšířena od nížin, až po alpinské stupně. V nížinách je její výskyt však řidčejší. Zde se vyskytuje jen v borových lesích na chudé, převážně písčité a suché půdě.
Léčivou části jsou listy, které se sbírají v pozdním létě, až do poloviny podzimu. Po té se suší na slunci, nebo ve stínu. Při nesprávném sušení však listy zhnědnou a jsou nepoužitelné.
Účinnou látkou využívanou farmaceutiky, jsou fenolové glykosidy, třísloviny a flavonoidy. Tyto látky slouží zejména jako dezinfekce při zápalech močových cest.
Ojediněle se však také sbírá i květ, který se při normální teplotě opatrně suší. Obsahuje malé množství volného hydrochinonu. V lidovém léčitelství se používá při revmatických onemocněních.
Listy brusinky se nesbírají sdrhováním, při němž by se celá rostlina, díky mělkým kořenům snadno vytrhla ze země, ale otrháváním jednotlivých lístků.
Stejně jako i z borůvky, vyrábí se i z brusinky výborný kompot, který byl například používán, ke snížení teplot.
Příště si něco povíme o Bříze bradavičnaté.