Naše léčivé byliny XVII - Hořec žlutý

Sdílej
 
Hořec je statná vytrvalá rostlina, která dosahuje někdy stáří přes 60 let. V prvních letech svého růstu je nízký, později mohutní a dorůstá až do výšky 140cm. Účinnými látkami jsou hlavně glykosidní hořčiny, ze kterých je to nejvíce gentiopikrinum a gentiamarinum. Dále obsahuje silici, cukry a třísloviny. Hořčiny a silice podporují množení červených a bílých krvinek.

Hořec žlutý [Gentiana lutea L.]

Hořec je statná vytrvalá rostlina, která dosahuje někdy stáří přes 60 let. V prvních letech svého růstu je nízký, později mohutní a dorůstá až do výšky 140cm. Má mnohohlavý oddenek a oblou, dutou lodyhu, která je na povrchu lysá. Lodyhu vytváří vždy za 4 až 8 let.
Listy jsou vstřícné, epileptické a mají na rubu vyniklou nervaturu (žilnatost). Spodní listy jsou sestaveny v přízemní růžici, lodyžní listy jsou uspořádány do kříže, neboli jsou křížmostojné. Květy jsou drobné, zlatožluté, uspořádané do svazečků. Plodem je tobolka, která obsahuje četná oválná semena.
Květy můžeme spatřit od července do srpna.
Hořec je původem z východních Karpat, dnes je však rozšířen v horských částech celé Evropy a v Malé Asii. U nás je chráněn a pro léčivé účely se také pěstuje.

Foto
Užívanou částí je kořen, který se sbírá od srpna do září. Po té se rychle omyje a suší se. Používá-li se v potravinářství, nesuší se, ale ponechává se v hromadách kvasit. Tím se dosáhne tmavší barvy a lepšího aroma s menší hořkostí. Farmaceutická droga je světlejší a má charakteristický pach a zprvu nasládlou a po té silně trvale hořkou chuť.
Účinnými látkami jsou hlavně glykosidní hořčiny, ze kterých je to nejvíce gentiopikrinum a gentiamarinum. Dále obsahuje silici, cukry a třísloviny.
Hořčiny a silice podporují množení červených a bílých krvinek.
Hořec se užívá buď v podobě nálevu, nebo jako prášek. Například při nadýmání, žaludeční nevolnosti, spatné činnosti žlučníku a v mnoha jiných případech. Svými účinky se podobá zeměžluči.
Dříve se jeho alkoholický výtažek používal také při mdlobách, protože lehce zvyšuje krevní tlak. Může se také použít k výrobě hořkých likérů.
Příště si něco řekneme o Bezu chebdí.