Naše léčivé byliny XVIII - Bez chebdí

Sdílej
 
Chebdí je blízce příbuzné černému bezu, má však bylinný vzrůst. Je to vytrvalá 50 až 200cm vysoká rostlina, která vytváří husté porosty. Účinnými látkami jsou třísloviny, silice a zatím neznámé hořčiny. V plodech jsou organické kyseliny. Listy obsahují asi 0,1% glykosidů. Obsahové látky drogy i jejich účinky jsou doposud málo prozkoumány.

Bez chebdí [Sambucus ebulus L.]

Chebdí je blízce příbuzné černému bezu, má však bylinný vzrůst. Je to vytrvalá 50 až 200cm vysoká rostlina, která vytváří husté porosty. Lodyhy jsou přímé, nevětvené, oblé, rýhované, lysé ,nebo jen roztroušeně chlupaté. Listy jsou lichozpeřené s 5 až 9ti lístky, které jsou na bázi nesouměrné, podlouhlé a ostře pilovité. Palisty jsou kopinaté, zubaté, někdy i čárkovité.
Květenství tvoří trojramenné vrcholíky, které jsou ploché a velmi bohaté. Korunní plátky jednotlivých květů jsou bílé, nebo slabě načervenalé. Květ má v průměru 6 až 8mm a voní po hořkých mandlích. Zbytek rostliny však nepříjemně páchne. Plodem je lesklá černá peckovice se třemi semeny.
Kvete od konce června do poloviny srpna.

Foto
Bez chebdí je rozšířen v Evropě a Asii. U nás je rozšířený od nížin po horské stupně. Je to rostlina člověkem vytvořených stanovišť. Vyhledává půdy bohaté na dusík, dobře provzdušněné a dostatečně vlhké.
Užívanou částí je plod a oddenek. Plody se sbírají v době zralosti a zpravidla se užívají čerstvé. Mají charakteristický pach a nasládle-hořkokyselou chuť.
Oddenek se vykopává na jaře a na podzim. Rychle se omyje a usuší.
Účinnými látkami jsou třísloviny, silice a zatím neznámé hořčiny. V plodech jsou organické kyseliny. Listy obsahují asi 0,1% glykosidů. Obsahové látky drogy i jejich účinky jsou doposud málo prozkoumány.
Obecně se chebdí považuje za jedovaté.
V některých zemích se však bobule používají k barvení určitých odrůd vín.
Příště si něco povíme o Chmelu otáčivém.