Naše léčivé byliny XX - Jalovec obecný

Sdílej
 
Jalovec je stále zelený, jehličnatý keř, nebo bohatě větvený stromek, který je přes 1m vysoký, porostlý šedozelenými jehlicemi, uspořádanými po třech. Užívanou částí v léčitelství jsou plody – bobule a dřevo.

Jalovec obecný [Juniperus communis L.]

Jalovec je stále zelený, jehličnatý keř, nebo bohatě větvený stromek, který je přes 1m vysoký, porostlý šedozelenými jehlicemi, uspořádanými po třech. Kůra je zprvu hladká a později začíná rozpukávat a loupat se. Je to rostlina dvoudomá se žlutými, prašníkovými květy, které jsou podobné šišticím, jaké má například chmel.
Kulovité plody připomínající bobule, jsou až 10mm veliké, trojsemenné a v době dozrávání, červenohnědě zbarvené.
Kvete v dubnu a květnu

Foto
Můžeme ho nalézt na území celé severní polokoule. U nás roste hlavně na stráních a v písčitých borech. Daří se mu na chudých jalových půdách. Na našem území je také chráněn zákonem.
Užívanou částí v léčitelství jsou plody – bobule a dřevo. Dozrálé bobule se sbírají na podzim a suší se v tenkých vrstvách na stinných a vzdušných místech. Usušené bobule mají kořenitý pach a nasládle pryskyřičnou chuť. Sběr dřevní části je u nás zakázán.
Účinnými látkami v plodech jsou jinosit, flavonový glykosid, juniperin, pryskyřice a hlavně silice. Šťáva z plodů výrazně prokrvuje pokožku.
Dřevo na rozdíl od plodů neobsahuje tolik účinných látek a není proto účelem sběru.
Jalovec je možno užívat vnitřně ve formě nálevu při zánětlivých chorobách, k povzbuzení chuti k jídlu a například jako prostředek proti nadýmání. Zevně ho lze použít při kožních onemocněních, revmatismu. Nevhodný je však pro děti.
Jalovcové bobule se také užívají jako koření při výrobě likérů v domácnosti.
Příště si něco povíme o Jeřábu obecném.