Naše léčivé rostliny XXIV - Karbinec evropský

Sdílej
 
Karbinec evropský patří mezi vytrvalé, 20 až 110cm vysoké byliny s vřetenovitým kořenem a je rozšířený převážně v Evropě. Užívanou částí rostliny je nať a užívá se nejčastěji čerstvá. Účinné látky karbince nebyly doposud zcela prozkoumány. Obsahuje však silici, glykosid lykopin, tříslovinu, hořčinu, pryskyřici a mnohé jiné. Lykopin se dříve používal například proti malárii.

Karbinec evropský [Lycopus europaeus L.]

Karbinec evropský patří mezi vytrvalé, 20 až 110cm vysoké byliny s vřetenovitým kořenem. Lodyha je vzpřímená, jednoduchá, nebo jen řídce větvená. Bývá lysá, nebo krátce pýřitá. Listy jsou přisedlé, oválné, zubaté, špičaté, dolní až peřenoklané, jak je vidět z obrázku.

Foto
Květy vyrůstají z paždí horních listů, jsou přisedlé a spolu s listy vytvářejí nepravidelné přeslenovité shluky. Květy mají zvonkovitý kalich a dvoupyskou korunu. Horní pysk je 3cípý, bílí a slabě červeně tečkovaný. Spodní pysk je čistě bílý a v ústí vlnatý.
Plodem jsou čtyři hladké tvrdky, které dozrávají po odkvětu.
Kvete od začátku července, až do poloviny září.
Karbinec je rozšířený převážně v Evropě a Asii. Na našem území roste od nížin, až po podhorské stupně. Potrpí si na vlhké, až mokré náplavové půdy, které jsou bohaté na humus. Najdeme ho tedy ve společnosti vrby, topolu a všude tam, kde se po opadnutí vody usazují odumřelé organické látky.
Užívanou částí rostliny je nať, která se seřezává v době květu a užívá se nejčastěji čerstvá. Obsažená látka, je bez pachu a chutná slabě hořce.
Účinné látky karbince nebyly doposud zcela prozkoumány. Obsahuje však silici, glykosid lykopin, tříslovinu, hořčinu, pryskyřici a mnohé jiné. Lykopin se dříve používal například proti malárii.
Karbinec se užívá jako sedativum, při srdečních neurózách. Ve středověku se také používal jako lék proti horečce a při krvácivých stavech.
Příště si něco povíme o Kapradi.