Naše léčivé byliny XXV - Kapraď samec

Sdílej
 
Kapraď samec je vytrvalá, statná kapradina, 50 až 150cm vysoká, s krátkým plazivým, rezavě chlupatým oddenkem, který je pokrytý zbytky listů a plevami. Užívanou částí je oddenek a základní části listových řapíků. Účinnými látkami jsou převážně konzervační produkty kyseliny máselné a izomáselné s floroglucinem. Některé z těchto látek působí ve větších dávkách jedovatě.

Kapraď samec [Dryopteris filix-mas Schott]

Kapraď samec je vytrvalá, statná kapradina, 50 až 150cm vysoká, s krátkým plazivým, rezavě chlupatým oddenkem, který je pokrytý zbytky listů a plevami. Řapík listů kapradi je kratší než čepel, je silný, žlutý s černou rýhou a hustě rezavě plevnatý.
Listy jsou dlouhé 20 až 80cm. Čepel listu je podlouhlá, tmavě zelená, na rubu světlejší, zpeřená, se 20 až 35 střídavými lístky, které jsou hluboce peřenodílné. Na okraji jsou tyto listy vroubkované. Na spodní straně listu najdeme také výtrusné kupky, které jsou orientovány při střední žilce každého úkrojku listu. Tyto výtrusnice se vytvářejí v létě od června do září a na podzim. Nejprve jsou bělavě zelené a později hnědé.

Foto
Kapraď se vyskytuje téměř po celém světě. U nás ji najdeme v bylinných, listnatých a jehličnatých lesích, ale také i na horských pastvinách a balvanitých sutích. Patří mezi léčivé jedovaté rostliny.
Užívanou částí je oddenek a základní části listových řapíků. Sběr se provádí většinou na podzim celým vyjmutím ze země. Po vykopání se suší ve stínu.
Vyznačuje se zvláštním pachem nasládle natrpklou chutí.
Účinnými látkami jsou převážně konzervační produkty kyseliny máselné a izomáselné s floroglucinem. Některé z těchto látek působí ve větších dávkách jedovatě. Dnes se již moc nepoužívá a nahrazuje se jinými léčivy.
Dříve se používal éterový extrakt proti tasemnicím. Protože je ale možnost otravy, nelze jej bez lékařského dozoru používat. Ojediněle se však užívá ve formě koupelí při špatně se hojících onemocněních.
Další díl věnujeme Kmínu kořenném.