Za tajemstvím molekul 1

Sdílej
 
Pro řádné experimentování potřebujete vhodné zázemí. Pokud nemáte k dispozici chemickou laboratoř (např. ve vaší škole nebo v nejbližším chemickém kroužku), zkuste si vybudovat vlastní laboratoř doma. Mějte ale na paměti, že experimentováni v kuchyni či ve sklepě vyžaduje mimořádnou opatrnost.

Domácí laboratoř
Pro řádné experimentování potřebujete vhodné zázemí. Pokud nemáte k dispozici chemickou laboratoř (např. ve vaší škole nebo v nejbližším chemickém kroužku), zkuste si vybudovat vlastní laboratoř doma. Mějte ale na paměti, že experimentováni v kuchyni či ve sklepě vyžaduje mimořádnou opatrnost.

Foto
Proto dbejte na tyto rady:
- Během experimentování nikdy nejezte a nepijte.
- Při práci si vždy nasaďte ochranné brýle (pokud sami brýle nenosíte; vhodné jsou například brýle pro práci s bruskou apod.) a ochranný oděv (buď plášť, nebo starou košili a kalhoty). Příklad vhodných brýlí vidíte na obrázku. Při práci s žíravinami používejte rukavice, nejlépe silnější (tzv. chirurgické nejsou moc vhodné, chemikáliemi se snadno naruší!)
- Nepoužívejte k pokusům stejné nádobí, ve kterém se doma vaří v kuchyni! Pokusy, při kterých se vyvíjejí zapáchající plyny, dělejte na balkoně nebo venku. Při práci s žíravinami a rozpouštědly používejte podložku (např. guma, plech, dřevěná deska), abyste nepoškodili nábytek.
- Po každém pokusu po sobě všechno ukliďte a umyjte, nikdy nenechávejte stát v otevřených nádobách rozpouštědla a kyseliny.
- Pokusy provádějte vždy pod dohledem rodičů nebo prarodičů (ti mají pro mladého badatele často více pochopení), v některých případech vás upozorníme, aby vám přímo s něčím pomohli.

Nádobíčko
Foto
Chemické sklo (zkumavky, kádinky, odměrný válec apod.) se dá koupit v některých specializovaných zdravotnických potřebách, ale někdy je k dostání i v prodejnách s fotopotřebami. Pokud máte známého, který pracuje v chemické laboratoři, určitě vám rád nějaké kousky skla přinese. Při většině pokusů však vystačíte s kuchyňským vybavením, se zavařovacími sklenicemi a skleničkami od léků. Různé
Foto
lahvičky se dají koupit také ve větší lékárně. Na odměřování objemů kapalin lze použít kuchyňskou odměrku, pro menší objemy injekční stříkačku. Na vážení malých množství látek můžete použít listovní váhy koupené v papírnictví či v domácích potřebách. Budete-li potřebovat něco přefiltrovat, dobře poslouží kávové filtry s trychtýřem. Zahřívání roztoků je nejlepší provádět na elektrické plotýnce sporáku, protože na plynovém sporáku se můžete snadněji spálit a ohřívání je méně rovnoměrné. Pro zahřívání používejte nádoby z varného skla; tlustostěnné lahvičky a sklenice většinou praskají.
Na některé pokusy budou potřeba speciální pomůcky, které vždy dostatečně popíšeme tak, abyste se je mohli doma jednoduše vyrobit.

Foto
Chemikálie
Sehnat chemikálie bude možná leckdy obtížnější, ale všechny látky, které budeme během pokusů používat, by měly být k dostání v běžných obchodech. Abychom vám usnadnili shánění, bude u každé chemikálie (pokud to nebude zrovna kuchyňská sůl) uvedeno, kde se po ní máte ptát (v lékárně, v drogerii, ve fotopotřebách...). O některé chemikálie můžete zkusit požádat také ve škole. Pokud učiteli vysvětlíte, na co chemikálii potřebujete a ukážete mu návod z Ábíčka, určitě vám trochu odsype. Na obrázku vidíte příklady některých chemikálií, které se dají koupit v běžných obchodech.

V příštím díle seriálu budeme psát neviditelným písmem za pomoci tajných inkoustů.