Naše léčivé rostliny XXXVIII - Podběl léčivý

Sdílej
 
Podběl je vytrvalá, 7 až 20cm vysoká rostlina se šupinatým, plazivým a výběžkatým oddenkem, je rozšířený v Evropě a Asii, u nás se hojně vyskytuje na vlhkých, jílových půdách, na pasekách, náspech, v lomech a podobných stanovištích. Užívanou částí je květ a list. Květy se sbírají časně z jara za suchého počasí a suší se rychle ve stínu. Listy se sbírají v březnu a dubnu.

Podběl léčivý [Tussilago tartara L.]

Podběl je vytrvalá, 7 až 20cm vysoká rostlina se šupinatým, plazivým a výběžkatým oddenkem. Lodyha je přímá, jednoduchá, bledě zelená, pokrytá vějčitými, špičatými, žlutohnědými, nebo načervenalými šupinami.
Listy vyrůstají, až po odkvětu a vytvářejí listovou růžici. Jsou dlouze řapíkaté, výrazně 7 až 9ti žilné, na líci tmavozelené, na rubu sivě plstnaté. Čepel je srdčitá, až okrouhlá, na okraji hrubě vykrajovaná a pilovitá. Úbory jsou jednotlivé, průměrně 10 až 15mm velké.
Květy jsou zlatožluté, okrajové jsou jazýčkové a tmavší.
Plod je nažka s bílým, lesklým chmýrem. Kvete od března do května.
Podběl je rozšířený v Evropě a Asii, u nás se hojně vyskytuje na vlhkých, jílových půdách, na pasekách, náspech, v lomech a podobných stanovištích. Nalezneme ho od nížin, až do hor.

Foto
Užívanou částí je květ a list. Květy se sbírají časně z jara za suchého počasí a suší se rychle ve stínu. Listy se sbírají v březnu a dubnu. Listy i květy jsou bez pachu a mají poněkud hořkou chuť.
Rostlina obsahuje slizovitý farandol a tříslovinu. V květech jsou nadále stopy silice, inulinu, hořčiny, taninu, bílkovin a fytosteroly. Látky obsažené v rostlině urychlují hojení ran a pomáhají při kašli. Obklad z čerstvých listů má blahodárný účinek při kloubních bolestech, revmatismu, úrazech kloubů a artrózách.
Podběl se užívá vnitřně při nachlazení, onemocnění horních cest dýchacích a při bronchiálním astmatu. Zevně ho lze použít ve formě obkladu při různých zánětech, špatně se hojících ranách a ekzémech.
Příště si něco povíme o Rosnatce okrouhlolisté.