Jak na web - 2. kapitola - Není nad dobrou adresu!

Sdílej
 
Jak stránky umístit na internet?

Kde budu webovou stránku vyrábět? Na svém počítači?
Ano. Vyrobíš ji na počítači a pak ji nahraješ na internet.

Foto
Foto
A když si ji někdo bude chtít prohlídnout, tak si pro ni sáhne ke mně do počítače?
Teoreticky ano, ale to by ten počítač musel být pořád připojený k internetu. A protože počítač doma připojujeme přes telefon, přišlo by nás to pěkně draho. Proto tu stránku napíšeš u sebe v počítači a pak ji nahraješ na nějaký další počítač. Tomu se říká server a většinou jde o nějaký výkonný počítač s dobrým připojením.
A za to se nic neplatí?
To záleží na takzvaném hostingu. Hosting znamená, že si na cizím počítači pronajmeš část paměti a tam svou stránku nahraješ. Když té paměti nechceš moc, je to většinou zadarmo.
A jakou bude mít moje stránka adresu?
To zase záleží na tobě. V zásadě jsou dvě možnosti. Buď si zaregistruješ svoje vlastní doménové jméno...
Třeba vavřinecčermák.cz?
Foto
Foto
Bez háčků a bez čárek. Takže vavrineccermak.cz. Pokud si tedy takovou stránku nezaregistroval nějaký jiný Vavřinec před tebou. Pak si musíš najít jméno, které si ještě nikdo nezaregistroval. Někdy stačí udělat malou změnu, třeba vavrinec-cermak.cz.
A registrace je zadarmo?
Může být, ale také nemusí. To záleží na hostingu, který si vybereš. Pokud budeš chtít vlastní doménu www.vavrineccermak. cz, bude tě to stát asi osm set korun ročně. Můžeš ale také využít nabídky některé z hostingových firem, jež nabízejí web zdarma. U nich dostaneš zadarmo omezený prostor na jejich počítači a taky ti přidělí adresu, i když ta už nebude tak jednoduchá jako ta první.
A jaká bude?
Když se ta firma bude jmenovat třeba strankazdarma.cz, tak tvoje adresa bude například http://strankazdarma.cz/vavrinec.
To zní šéfovsky!


DOMEČEK PRO VAŠE STRÁNKY