Zbraně ve filmu - Akční hrdinové

Zbraně ve filmu - Akční hrdinové
Sdílej
 
Přepadení banky na rušné ulici. Duní výstřely, kvílí alarm a řinčí tříštící se skla. Ječící lidé se rozprchávají všemi směry. Na místo přijíždí v civilním autě se sirénou neohrožený detektiv. Rozpoutá se pekelná přestřelka...

Když přestřelka skončí, zmíněný detektiv se ležérně opírá o auto, pokuřuje cigaretu a s klidem poslouchá nadávky svého šéfa. Lupiče zatím odváží pohřebák na pitevnu.

Od detektivek k akčňákům


To byla typická scéna jako vystřižená z akčního filmu, s nimiž se na počátku sedmdesátých let minulého století roztrhl pytel. Akční film se zrodil z detektivek, které neustále přitvrzovaly. Vznikl nový žánr, založený na výraznějším užití kamery a střihu a na akčních scénách zasazených v centru děje. Nastala éra akčních hrdinů, kteří kosili zlosyny jako zahradník trávu. Ať pomocí zbraní nestvůrných ráží a kadence, nebo obyčejnými pistolemi, a to navzdory drtivé palebné převaze svých protivníků.



Clint Eastwood - jako Dirty Harry / filmy: Drsný Harry, Náhlý úder, Sázka na smrt, Násilník, Magnum Force

Sanfranciský detektiv Harry Callahan, pověstný nekompromisním přístupem ke zločincům, se kterými "jednal" nejraději prostřednictvím revolveru Smith and Wesson model 29 ráže 44 Magnum - revolverem, který se běžně používá na Aljašce k odstřelu medvědů. Dirty Harry nebyl příliš rychlý. Avšak díky neuvěřitelně špatné mušce svých protivníků měl vždy dostatek času se před sprškou nábojů schovat a poté, co nepřítel vystřílel celý zásobník a musel přebíjet, Dirty Harry ho přesně mířenou ranou ze svého kanonu poslal na průzkum, zda existuje posmrtný život.

Bruce Willis - jako John McClane / film: Smrtonosná past

Neohrožený policista likviduje zpravidla velkou a skvěle organizovanou bandu zločinců, která předtím dokonale paralyzuje bezpečnostní aparát (policii, strážce atd.). Při likvidaci zločinců má John mnohdy víc štěstí než rozumu. Nejednoho zločince, který má zpočátku navrch, zneškodní náhodou - například se s ním skutálí ze schodů a padouch si zlomí vaz. Jindy ho ale přelstí svou vynalézavostí a schopností improvizovat. Disponuje taky zázračnou schopností: během krátké doby se vzpamatovat ze středně těžkých zranění provázených značnými ztrátami krve. Místo aby zkolaboval, do půl hodiny je zase fit, běhá jako srnec a bije se jako lev.

Samuel L Jackson - jako Jules Winnfield / film: Pulp Fiction

Gangster třetí kategorie, který spolu se svým parťákem Vincentem Vegou (John Travolta) dělá pro svého šéfa Marselluse Wallaceho různé menší prácičky, na něž bossovi nezbývá čas. Například zabíjí lidi, odklízí mrtvoly a podobně. Dokáže stejně dobře filozofovat, jako bez emocí odstřelovat lidi - nejlépe po odcitování oblíbeného starozákonního verše Ezechiel 25/17.

Arnold Schwarzenegger - jako Terminátor / filmy: Terminátor 1-3

Robot s vizáží člověka - kovová kostra potažená lidskou tkání. Zabiják bez emocí, s chladným, logickým uvažováním a orientací na cíl - zničení oběti. Zabíjí každého, kdo mu stojí v cestě. Jeho oblíbenou zbraní je cokoli, co střílí; od Coltu 1911 po šestihlavňový kulomet. V prvním díle je vyslán roboty z budoucnosti, aby zabil matku Johna Connora - ještě nenarozeného vůdce lidí, jenž porazí roboty v jejich budoucí válce s lidmi. John Connor sám však vyšle člověka, který má jeho matku ochránit. To ještě netuší, že posílá svého budoucího otce. V dalších dílech pošle John Connor přímo Terminátora, kterého se mu podaří ukořistit, aby ho chránil proti ještě nebezpečnějším robotům poslaným proti němu v době jeho mládí. Tentokrát už je Terminátor Arnie hodný. Nezabíjí nevinné, je téměř lidský. Nadále však nemá emoce, pouze orientaci na cíl. Tentokrát však cíl ochránit Johna Connora.


Antonio Banderas - jako Desperado / film: Desperado
Střelec jak z westernu, který přijde do malého městečka vystřílet bandu místních padouchů a splatit tím krvavý dluh. Pravděpodobně disponuje neviditelným batohem plným munice. Do většiny lumpů totiž vystřílí tolik nábojů, že by skrz dotyčného muselo být téměř vidět.

Keanu Reeves - jako Neo / filmy: Matrix, Matrix Reloaded a Matrix Revolution

Spící vůdce, který nevěděl, že je vyvoleným, jenž dokáže vést lidi proti inteligentním strojům, které vyvinuly virtuální systém Matrix, aby mohly chovat lidské bytosti v líhních a využívat je jako zdroje energie. Jednoho dne je Neovi ukázána cesta. Bojuje ve virtuálním světě, v němž se však umírá skutečně, zbraněmi i pěstmi. Postupně získává schopnosti, kterými dokáže přelstít Matrix tak, že ani déšť kulek mu neublíží.


Beretta 92

Italská samonabíjecí pistole na 15 nábojů ráže 9 mm Luger používaná v devadesátých letech ozbrojenými složkami, armádou a policií v USA.

Spolehlivá, přesná. Typická pistole akčních filmů počátku devadesátých let, například zbraň Johna McClana (Bruce Willis) ve Smrtonosné pasti.



Profil akčního hrdiny


Typický akční hrdina je tvrdý, ale v jádru citlivý.
* Bojuje proti zlu. Hájí spravedlnost, je nepodplatitelný.
* Zachraňuje nevinné, případně mstí smrt svých blízkých.
* Téměř nemusí přebíjet. Jeho zbraň má skoro neomezenou kapacitu nábojů bez ohledu na to, zda jde o samopal či šestiranný revolver.
* Typický akční hrdina je téměř nezasažitelný. Zpravidla ho netrefí ani několik protivníků střílejících ze samopalu.
* Má zázračnou regenerační schopnost. I když je zraněn a ztratí několik litrů krve, za chvíli ho zranění přestane bolet a mnohdy dokonce dokáže prostřelenou rukou zbít padoucha do bezvědomí.

Seriál - Zbraně

1. díl Se zbraní v ruce - ABC č. 18
2. díl Divoký západ - ABC č. 19
3. díl Gangsteři - ABC č. 20
4. díl Světové války - ABC č. 21
5. díl Současnost - ABC č. 22
6. díl Zbraně ve filmu - ABC č. 23