Doteky přírody 8

Sdílej
 
V 8. kole naší přírodovědné soutěže porota opět vybere a odmění čtyři nejlepší účastníky. Každý, kdo se zúčastní alespoň sedmi ze třinácti kol, bude navíc zařazen do slosování o tři dalekohledy Minolta.

Soutěžní úkol - Život v proudu

Foto
Jakékoli znečištění vody se přírodou šíří jako smrtonosná lavina. Škodliviny prosakují do půdy, usazují se v naplaveninách, hromadí se v tělech živočichů a následně ohrožují i člověka. Jako první jsou však v nebezpečí organismy, které žijí přímo ve
Foto
vodě. Je jich překvapivě mnoho. Vaším úkolem proto bude pátrat po životě v tekoucí vodě (řece, potoku, potůčku) ve vašem okolí. Pošlete nám zprávu, v níž bude popsán charakter zkoumaného toku a seznam druhů rostlin a živočichů, které jste v něm nalezli. Pokud je nedokážete určit, nevadí. Stačí, když je popíšete, namalujete a alespoň přibližně zařadíte (např. mech, korýš, larva hmyzu apod.). Zkuste vypozorovat, jak jsou jednotlivé druhy životu v proudu přizpůsobeny.
Ceny pro 8. kolo
Foto
Foto
Hlavní cenou pro vítěze, kterou věnovalo nakladatelství Reader's Digest Výběr, je kniha Jak se to dělá? a série tří videokazet Nejkrásnější národní parky světa. Ceny za 2. - 4. místo - knihy Luční květiny, Tropické rostliny a Tropické plody - věnovalo nakladatelství Euromedia Group.
Na tvorbě soutěže se podílí Centrum dětí a mládeže Českého svazu ochránců přírody (CDM ČSOP).
Odpovědi posílejte na adresu CDM ČSOP, poštovní přihrádka 447, 111 21 Praha 1 nejpozději do 9. srpna 2002. Uveďte své jméno, adresu a heslo "Doteky". Jména výherců budou otištěna v ABC č. 19. Aktuální informace o soutěži najdete na adrese www.volny.cz/cdmcsop, kde budou výsledky zveřejněny už ve druhé polovině srpna.