Mourrisonova genetická soutěž - 3. kolo

Sdílej
 
Z Mourrisona se díky usilovnému studiu a odvaze experimentovat stal špičkový odborník na genetiku. Alespoň si to o sobě myslí. Pravda - s klonováním neuspěl, takže se musel vzdát představy, že svému dvojníkovi přenechá všechny kocouří starosti a povinnosti. Zato genetickou abecedu už ovládá dokonale.

Z Mourrisona se díky usilovnému studiu a odvaze experimentovat stal špičkový odborník na genetiku. Alespoň si to o sobě myslí. Pravda - s klonováním neuspěl, takže se musel vzdát představy, že svému dvojníkovi přenechá všechny kocouří starosti a povinnosti. Zato genetickou abecedu už ovládá dokonale. A hlavně se mu podařilo vyšlechtit myši, jejichž úžasné vlastnosti ocení každá kočka a každý kocour. Však si také za tento počin vysloužil od své milované pusu na čelo a kamarád Tukie o jeho schopnostech nadšeně vypráví každému, koho potká. Mourrison se v euforii z úspěchu rozhodl, že posune možnosti genetiky ještě podstatně dál. A právě s tím mu můžete pomoci v závěrečném kole této soutěže.
Třetí úkol

Foto
Popusťte uzdu fantazii. Představte si, jak by to dopadlo, kdyby genetický výzkum dospěl tak daleko, že by pro vědce neexistoval problém, který by nebyli schopni vyřešit. Své představy můžete vyjádřit dvěma způsoby:
Foto
Buď: Vytvořte křížence libovolných dvou zvířat - třeba mouchy se žirafou nebo chobotnice s netopýrem. Příšerku můžete namalovat, vymodelovat z moduritu, slepit z papíru... Záleží jen na vás. Mourrison ocení umělecké zpracování i originalitu nápadu.
Nebo: Napište krátkou sci-fi povídku (maximálně na jednu stranu formátu A4) s genetickým námětem. Třeba v ní, tak jako v Jurském parku, obživnou dávno vyhynulí dinosauři. Nebo budou hlavními hrdiny zmutované bakterie, podivní rostlinní kříženci, geneticky upravená zvířata, klonovaní lidé... Pamatujte, že ve fantastické povídce se může přihodit úplně všechno.
Cesta k výhře
Svůj výtvor nám spolu s řešením dvou předchozích úkolů (z ABC č. 16 a 17) pošlete nejpozději do 27. září 2002 na adresu Redakce ABC, Žerotínova 38, 130 50 Praha 3. Zásilku označte heslem GENETIKA. Nezapomeňte uvést své jméno a zpáteční adresu!
Hodnoceny budou obrázky, modely a povídky všech účastníků soutěže, kteří zároveň správně odpovědí na otázky z prvního a druhého kola. A protože by na to Mourrison sám nestačil, s výběrem nejlepších prací mu pomůže porota složená z členů redakce ABC.
20 cen pro vítěze!
Foto
Stereoskopický mikroskop Novex, 2x fotoaparát (Canon a Samsung), 5x multimediální encyklopedie, 1x video a 2x kniha Modrá planeta, 3x stolní hra, 3x videokazeta s přírodovědným dokumentem, 3x puzzle
V polovině října od nás 20 výherců dostane jednu z výše vyjmenovaných cen. Ve stejné době se jejich jména objeví i na těchto stránkách.