Doteky přírody - 13

Sdílej
 
Celoroční soutěž, kterou pro vás ve spolupráci s ABC připravilo Centrum dětí a mládeže Českého svazu ochránců přírody, se uzavírá posledním kolem. Porota i tentokrát vybere a odmění čtyři nejlepší účastníky. Každý, kdo se zúčastnil alespoň sedmi kol, bude navíc zařazen do slosování o tři dalekohledy Minolta. Takže pokud vám ke splnění této podmínky zbývá jediné kolo, máte nyní poslední šanci!

Soutěžní úkol - (Ne)obyčejný papír
I v dnešní "elektronické době" spotřeba papíru celosvětově stále roste. Jeho výroba si žádá pokácení obrovského množství stromů, je energeticky náročná a navíc se neobejde bez znečištění vody.
O šetrném zacházení s papírem jsme psali v ABC č. 6 na str. 29. Kromě omezení jeho spotřeby je možno využívat papír recyklovaný, jenž se ve vyspělých zemích těší stále větší oblibě.
Napište nám, jakými způsoby lze podle vás papírem šetřit a pomoci tak životnímu prostředí. Kromě toho se pokuste vyrobit vlastní recyklovaný papír a malou ukázku nám pošlete. Návod najdete například na internetové adrese papir.arnika.org/rucni_papir.shtml.
Ceny pro 13. kolo

Foto
Hlavní cenou pro vítěze, kterou věnovalo nakladatelství Reader's Digest Výběr, je kniha Soukromí živočichů a série tří videokazet Nejkrásnější národní parky světa. Ceny za 2. - 4. místo - knihy Minerály a drahokamy, Hmyz a pavoukovci a Sladkovodní ryby - věnovalo nakladatelství Euromedia Group.
Odpovědi posílejte na adresu CDM ČSOP, poštovní přihrádka 447, 111 21 Praha 1 nejpozději do 23. prosince 2002. Uveďte své jméno, adresu a heslo "Doteky". Jména vítězů tohoto kola i vylosovaných výherců celoroční soutěže o dalekohledy budou otištěna v ABC č. 3/48. Aktuální informace o soutěži najdete na adrese www.volny.cz/cdmcsop, kde budou výsledky zveřejněny už v polovině ledna. Ve stejnou dobu najdete celkové výsledky i zde na našich stránkách.