Mourrisonova egyptská soutěž - 2

Sdílej
 
Mourrison, usilující o účast v egyptologické expedici, pokračuje ve studiu staroegyptské archeologie. I tentokrát mu můžete pomoci - ceny, které nabízí nejlepším z vás, za to určitě stojí.

Mourrison, usilující o účast v egyptologické expedici, pokračuje ve studiu staroegyptské archeologie. I tentokrát mu můžete pomoci - ceny, které nabízí nejlepším z vás, za to určitě stojí.
20 cen pro vítěze
1. minisystém Thomson VTCD 780
2. Lego Technic 4x4 Off Roader
3. Lego Racers - Street 'n' Mud Racer
4. - 5. Lego Sports - fotbal
6. PC hra Mafia
7. PC hra FIFA Football 2003
8. PC hra Need for Speed - Hot Pursuit 2
9. - 11. stolní hra Carcassonne
12. cestovní Scrabble
13. - 14. Lego Technic - stavební stroj
15. - 16. Lego Racers - H.O.T. Blaster Bike
17. Lego Racers - Nitro Stunt Bike
18. - 20. Lego Technic - vysokozdvižný vozík

2. úkol
Vyluštíte-li doplňovačku, získáte název nádoby, která byla ve starém Egyptě součástí výbavy zemřelého. Takové nádoby byly celkem čtyři, do všech se však ukládaly podobné předměty. Určete, které to byly:
a) vnitřnosti zemřelého
b) šperky a další cennosti
c) jídlo a pití
Název nádoby spolu s určením předmětů, pro něž byla určena, je řešením druhého kola soutěže.

1. Schránka z křemence, pískovce, bazaltu či jiného materiálu, v níž bývala uložena rakev s mumií. (Stejný termín se používá i v obecnějším významu - pro schránku s rakví v novověkých hrobkách, ale např. i pro betonový kryt nad reaktorem černobylské elektrárny.)
2. Hrobka ve tvaru komolého jehlanu - má obdélníkový půdorys a šikmé vnější stěny, které se však nesbíhají do špičky jako u pyramid. Jde spíše o náhrobek, skutečná pohřební komora je umístěna hluboko pod zemí. Byl v ní pohřben např. vezír Ptahšepses, jehož hrobku zkoumali čeští egyptologové už v roce 1960.
3. Mohutná socha s hlavou panovníka a tělem lva. Největší a nejznámější se nachází poblíž pyramid v Gíze.
4. Obecné označení egyptských panovníků užívané přibližně od konce 2. tisíciletí př. n. l. Doslovný význam tohoto titulu je "velký dům". (Malá nápověda: říká se tak i drobnému druhu mravenců, kteří v celých armádách pochodují nejednou domácností.)
5. Slavný architekt, lékař, básník, kněz, astrolog..., zkrátka muž mnoha schopností. Stavitel Džoserovy stupňovité pyramidy, nejstarší pyramidy Egypta.)
6. Faraon, jehož nevyloupený hrob objevil v Údolí králů r. 1922 Howard Carter.
Pozor!
Řešení nám zatím neposílejte. Soutěž má tři kola, poslední najdete v ABC č. 24, první v minulém čísle nebo zde na našich stránkách. Odpovědi pošlete najednou, až budete mít splněny všechny tři úkoly. A nezapomeňte - soutěž pokračuje už za 14 dní!