Soutěž s Mezinárodním festivalem leteckých filmů

Sdílej
 
Od čtvrtka 30. září do čtvrtka 7. října se bude v Praze konat třetí ročník Mezinárodního festivalu leteckých filmů – během týdne bude uvedeno více než 100 snímků pro příznivce létání, letadel a pilotů. K této příležitosti jsme pro vás připravili soutěž, ve které můžete vyhrát řadu pěkných „leteckých“ cen – stačí být mezi prvními 24 soutěžícími, kteří správně odpoví na naše otázky.

Letošní, již třetí ročník Mezinárodního festivalu leteckých filmů proběhne v Praze ve dnech 30. září až 7. října 2004 v kině Village Cinemas Anděl. Jedná se o nesoutěžní přehlídku dokumentárních i hraných filmů s tématikou letectví.

Foto
Program festivalu je rozdělen do sekcí Hraný film, Dokumentární film, Retrospektiva Vladimíra Síse, Retrospektiva Čeňka Duby, Z vojenských archivů, HBO, a Pod hedvábným vrchlíkem. Během sedmi dnů tak mohou návštěvníci vidět více než 100 filmů, mezi nimi například íránský film "Útok na letiště H3" nebo film "Únos" autorské dvojice Ján Kadár a Elmar Klos.

Součástí festivalu je také doprovodný program - můžete se těšit například na výstavu leteckých uniforem Českých aerolinií od roku 1920 do současnosti. V Sobotu 2. a neděle 3. října budete mít kromě filmových projekcí také příležitostí vyzkoušet si vlastní pilotní dovednosti. Na simulátorech propojených do sítě bude moci v jeden okamžik létat vedle sebe několik soutěžících. Obraz z virtuálního vzdušného prostoru bude současně přenášen na velké plátno kinosálu.

Od druhého ročníku festival propaguje bohatou historii českého letectví portrétem jednoho z těch, kteří tuto historii psali. Letos je takovou "tváří" legendární zkušební pilot Ing. Rudolf Duchoň, kterému od roku 1946 až do jeho tragické smrti prošlo rukama 118 typů letounů.

Více o festivalu na jeho oficiálních stránkách.

SOUTĚŽ


1.) Slavná kniha i její filmový přepis vyprávějící o českých letcích v britské 311. bombardovací peruti za druhé světové války se jmenuje
a) Bitva o Británii
b) Nebeští ptáci
c) Nebeští jezdci

Foto
2.) Na následující fotografii je zachyceno slavné letadlo, které do značné míry přispělo k anglickému vítězství v Bitvě o Británii. Jedná se...

a) Hawker Hurricane
b) Supermarine Spitfire
d) North American Mustang.

3.) Prvním sériově vyráběným bojovým proudovým letounem byl
a) Messerschmitt Me 262
Foto
b) Grumman F9F Panther
c) Lockheed P-80 Shooting Star


Správné odpovědi na soutěžní otázky posílejte na janovsky@ringier.cz. Vyhrává prvních 24 soutěžících, kteří správně zodpovědí všechny soutěžní otázky.


Ceny pro výherce:
1. - 8. - DVD s divácky nejúspěšnějším filmem obou předchozích ročníků "Vysoká modrá zeď"
9. - 16. - Skládací model letadla
17. - 24. Tričko s festivalovým motivem

Autor

iABC