Maxi kvíz - Poznej svou planetu

Maxi kvíz - Poznej svou planetu
Sdílej
 
Nečekejte, až rodiče zařídí zimní lyžovačku. Pozvěte je tentokrát na hory vy! S naším kvízem to bude hračka.

Stačí určit deset lokalit světa, které v průběhu života zcestoval a zachytil fotograf a spolupracovník ABC Tomáš Míček.


1. Nejznámější a největší kaňon na světě, vytvořený řekou Colorado v severní Arizoně. Tok řeky kaňon modeloval miliony let. Je 446 km dlouhý, široký od 500 m až do 24 km, největší hloubka 1600 m. Každoročně ho navštíví pět milionů turistů.

A Reed Canyon
B Antelope Canyon
C Bryce Canyon
D Grand Canyon


2. Sopečné souostroví v Tichém oceánu staré 5,5 milionu let a objevené před 500 lety Španěly. Přírodní skvost planety, ráj přírodovědců nerozlučně spjatý se jménem Charlese Darwina a domov mnoha jedinečných druhů – leguánů, tučňáků, lachtanů a obřích želv sloních, podle nichž jsou ostrovy pojmenovány.

A Nová Guinea
B Orkneje
C Galapágy
D Kurilské ostrovy


3. Jedna z nejslavnějších prehistorických lokalit světa, megalitické seskupení menhirů a kamenných kruhů vážících až 50 tun, které se nacházejí na Salisburské pláni v jižní Anglii a neustále vyvolávají nové a nové otázky, jaký měla jejich stavba smysl a zda je v nich ukryto nějaké poselství. Patrně sloužilo jako pohřebiště.

A Stonehenge
B Batalha
C New Grange
D Teotihuacán


4. Antická svatyně vybudovaná k uctívání boha moře 67 km od Athén nad skalním útesem, strmě se svažujícím do Egejského moře. Mohutné mramorové sloupy sloužily jako orientační bod starověkým i moderním mořeplavcům. Na jednom z nich je vyryto jméno britského romantického básníka Gordona Byrona, jenž tímto činem patrně odstartoval fenomén graffiti.

A Poseidonův chrám
B Hefaistův chrám
C Apollonův chrám
D Diův chrám



5. Tyto obří písečné duny v Namibii jsou často označovány jako nejvyšší na světě. Vítr nepřetržitě přesýpá miliardy zrnek a tvoří nové a nové obrazce, jako když otáčíte kaleidoskopem. Ještě vám poradíme, že chceme název oblasti, která spadá do namibijského Naukluft parku.

A Kalahari
B Sahara
C Soussusvlei
D Palm Desert


6. Unikátní skalní oblast ve středním Turecku vzniklá činností dvou sopek Erciyes Dagu a Hasan Dagu. Jak se tato zcela ojedinělá krajina skalních měst, viklanů, homolí, věží a kaňonů jmenuje?
A Hierapolis
B Salda
C Pamukkale
D Kappadokie


7. Kamenná rarita na novozélandské pláži Koekohe. Obrovské, šedivé, téměř dokonale kulaté balvany vážící i několik tun a o průměru i dva metry. Jde o zerodovanou část jílovcových skalisek lemujících zdejší pobřeží, která kdysi tvořila mořské dno. Jak se útvar nazývá?

A Tongariro
B Moeraki Boulders
C Milford Sound
D Fox Glaciers


8. Země ohně a ledu, s rozlohou 103 125 km² druhý největší ostrov Evropy. Najdete tu prakticky vše: desítky vulkánů, řek, jezer, gejzírů, termálních pramenů, ledovců. Země rybářů a drsných lidí. Který ostrov máme na mysli?

A Grónsko
B Kréta
C Island
D Sicílie


9. Sedmá nejvyšší hora Alp (4478 m), jedna z nejkrásnějších a nejoblíbenějších hor Evropy a svým nezaměnitelným tvarem i jeden z nejznámějších štítů světa, tyčící se mezi Švýcarskem a Itálií. Dlouho považována za nepokořitelnou.

A Matterhorn
B Dufourspitze
C Piz Bernina
D Jungfrau


10. Památné místo české mytologie a historie, boulovitý pozůstatek třetihorního vulkánu, vyvržený náhodně uprostřed roviny. Uhodnout název hory Říp, na níž podle legendy stanul praotec Čech, by bylo příliš snadné. Víte ale, jak se jí také říká?

A Kosmova hora
B Středočeský Olymp
C Vlastenka
D Čechův kopeček




SOUTĚŽNÍ ÚKOL

Na fotografiích je deset výjimečných lokalit světa, u každé najdete textovou nápovědu a čtyři možnosti. Na základě těchto indicií zvolte správnou odpověď, tučné/modré písmeno zaneste do tajenkového diagramu a vyjde vám hledaný vzkaz.

PRAVIDLA SOUTĚŽE

Vyluštěnou tajenku pošlete do 9. ledna 2009 (platí datum poštovního razítka) na adresu Redakce ABC, U Průhonu 13, 170 00 Praha 7. Zásilku označte heslem KVÍZ. Uveďte své jméno, věk a adresu, případně další kontakt na sebe (telefon, email). Ze správných odpovědí vybereme deset výherců. Znění tajenky a jména výherců najdete od 19. ledna 2009 na www.iabc.cz v sekci Soutěže/Výsledky. Výhry posíláme poštou.




CENY

1. zájezd na hory dle vlastního výběru v hodnotě 30 tisíc korun
2. DVD rekordér
3.- 6. batoh Nitro
7.-10. pásek Nitro

Autor

Petra Miklošková