Voda a život

Sdílej
 
V Národním muzeu se od října 2003 do července 2004 koná rozsáhlá výstava věnovaná nejrůznějším tvářím vody. Ocitnete se pod tekoucím splavem, projdete se po hladině řek, podíváte se k funkčnímu mlýnu. Z ponorky vystoupíte na mořské dno plné podivuhodných živočichů. Poznáte, jak lidstvo mění modrou planetu a jak moc je na vodě závislé.

Výstava se koná při příležitosti 185. výročí založení Národního muzea v Praze a Mezinárodního roku vody UNESCO.

Foto
Foto
Kde: Hlavní budova Národního muzea na Václavském náměstí v Praze
Kdy: Od října 2003 do července 2004. Otevřeno denně od 9 do 17 hodin (od května pak od 10 do 18 hodin), zavřeno vždy první úterý v měsíci.
Co vás čeká: Ve třech největších sálech Národního muzea v 1. patře na ploše přibližně 1000 m2 najdete přes 160 tematických okruhů, téměř 600 exponátů, více než 700 fotografií a řadu ilustrací, jež představují nenahraditelný význam vody pro vše živé.
V prostředním sále se seznámíte s vodou jako s geologickým činitelem nezměrné síly a zároveň jako se zranitelným zdrojem, jehož budoucnost je ohrožena lidskou bezohledností. Na osudu vodního živlu přitom závisí osud celého lidstva i všeho živého.
Foto
Foto
V levém sále se projdete po mořském dně, spatříte ponorku kapitána Nema, poznáte rozmanitost mořského života od mikroskopických řas po mnohatunové kytovce, ohromí vás model čtyřmetrového rejnoka manty a "živé fosilie" latimerie, čelist vorvaně i dioráma korálového útesu.
V pravém sále můžete sledovat proměny řeky od pramene po soutok, proniknete do tajemství života v rybnících, jezerech i přehradních nádržích. Čeká na vás maketa vodního mlýna spolu s informacemi o významu vody jako zdroje obživy a energie dnes i v minulosti. Seznámíte se s cestou vody městem a se způsoby jejího čistění.
A chybět samozřejmě nemůže ani pohled na vodu jako na zdroj inspirace řady slavných umělců.

Součástí projektu je řada menších výstav a doprovodných akcí, podrobnosti najdete zde.

Foto