Pražská strašidla

Sdílej
 
Poslední prázdninový den, v úterý 31. srpna pořádá Pražská informační služba vycházku pro děti a jejich rodiče po stopách známých pražských strašidel. Uslyšíte o bezhlavcích, zvířecích bytostech a dalších tvorech. Sraz je v 18.00 u Betlémské kaple.

Poslední prázdninový den, v úterý 31. srpna pořádá Pražská informační služba pro děti a jejich rodiče poněkud netradiční, humorně laděnou vycházku. Seznámíte se s netypickými obyvateli našeho hlavního měšta, s bytostmi, které ne každý z nás může spatřit. Je třeba vědět, kde a kdy je můžeme potkat, odvážnější z nás se mohou pokusit je i vysvobodit. Ano, řeč je o pražských strašidlech.
Tyto svérázné bytosti se dělí do několika skupin. Mezi nejhrůznější patří tzv. bezhlavci. Pravidelně každý pátek mezi půlnocí a jednou hodinou ranní se v okolí Liliové ulice objevuje bezhlavý templář. Postava jezdce na bílém koni, která pod paží svírá svou useknutou hlavu, často směřuje až na Staroměstské náměstí. Vysvobodit ho může pouze ten odvážlivec, který se mu postaví do cesty a probodne koně mečem. Mezi méně hrůzná zjevení, patřící do této kategorie, jmenujme bezhlavého purkmistra, který straší rovněž na Starém Městě, a to před kostelem sv. Martina ve zdi. Tento muž doplatil na svoji ledabylost a zjevuje se také pouze lidem nepořádným a zapomněntlivým. Další skupinku tvoří bytosti zvířecí. Chlupáč je strašidlo, které připomíná gorilu i medvěda. Sídlí ve Vltavě a v mnoha případech se projevil jako strašidlo značně agresivní. Pozor bychom si měli dát i na černého kocoura, který se zjevuje v okolí Panské ulice. Připomeňme si ještě ta strašidla, která byla k svému údělu odsouzena na základě vraždy, kterou spáchali ještě jako smrtelníci. Turek, který straší v Ungeltu, pyká za vraždu snoubenky, jejíž useknutou hlavu nosí s sebou.
Zvonící jeptiška, která obchází okolo chrámu P. Marie před Týnem, zase připomíná šlechtičnu, která ze vzteku zabila svoji služku.
Strašidel v Praze je mnohem více. Tok Vltavy na území Prahy si mezi sebou rozdělili tři pražští vodníci. Svérázná strašidla se objevují i v bývalém židovském městě.

Ale o tom všem až na samotné vycházce, na kterou Vás srdečně zveme.
Uskuteční se dne 31. 8. 2004 (úterý), sraz je v 18.00 hod. u Betlémské kaple, vstupné pro děti 10 Kč, pro rodiče 40 Kč, zlevněné 30 Kč.